ÁMOKFUTÁS a Batman-premieren: Tizenkettő az áldozatok száma - A tömeggyilkos lakása "alá van aknázva"

2012. július 20. - 18:44 | Külföld

Egy álarcos fegyveres 12 embert ölt meg a Colorado állambeli Denver egy bevásárlóközpontjának mozijában péntekre virradóra, az új Batman-film éjfélkor kezdődött premierjén, hatalmas pánikot okozva, amikor behajított egy könnygázgránátot a nézőtérre, majd tüzet nyitott a mozinézőkre.

Tízen a helyszínen meghaltak, a többiek a kórházba szállítás közben vesztették életüket. A támadásban további mintegy ötven ember sebesült meg, köztük gyermekek, akik szüleikkel mentek el megnézni a Batman-sorozat legújabb, A sötét lovag: Felemelkedés című folytatását. A sebesültek között van egy háromhónapos csecsemő is. Kórházi illetékesek szerint néhányukat a könnygáz okozta sérülésekkel kezelnek.

Dan Oates, az érintett Aurora kerület rendőrparancsnoka elmondta, hogy az elkövetőt a "Century 16 Movie Theater" multiplex mozi mögötti parkolóban sikerült elfogni; ellenállást nem tanúsított, és semmi sem utal arra, hogy tettestársa is lett volna. Őrizetbe vételekor egy puska, egy revolver, egy kés és egy gázálarc volt nála, egy harmadik lőfegyverét a moziteremben találták meg. A fegyveres fiatalember golyóálló mellényt is viselt.

Bane, a film főgonosza - talán őt utánozta az elkövető?

A rendőrparancsnok eredetileg 14 halálos áldozatról beszélt, de egy szóvivője később az NBC televíziónak nyilatkozva 12-re módosítta a halottak számát.

Az amerikai médiumok beszámolói szerint az esztelen mészárlást egy helyi fehér férfi, a 24 éves James Holmes követte el, aki az eddigi ismeretek szerint nem állt kapcsolatban semmilyen terrorista szervezettel.

Mint a rendőrség közölte, a magányos ámokfutó a moziterem alján lépett be a vetítés közben, bedobott egy pléhdobozt, amely erős sziszegő hangot adott ki, majd lövöldözni kezdett. Perceken belül rendőrök tucatjai érkeztek a helyszínre, s a hatóságok kiürítették a környéket, és átvizsgálták, nincs-e robbanószerkezet az épületben.

Columbine árnyékában

Colorado államban nem ez volt az első ilyen mészárlás. 1999-ben két diák nyitott tüzet a Denver közeli Littleton település Columbine középiskolájában, 13 diáktársával és két tanárával végezve. Rajtuk kívül még 24 embert sebesítettek meg, mielőtt magukkal is végeztek. A két mészárlás helyszíne alig 30 kilométerre van egymástól.

A denveri rendőrség, robbanóanyagok után kutatva kiürítette azt a lakóházat is, ahol a gyanúsított lakott, mivel a férfi elfogásakor azt állította, hogy a lakásán robbanóanyag van.

A CNN hírtelevízió az egyik szemtanút idézve arról számolt be, hogy az illető látott "egy fickót, amint felfelé halad a (széksorok melletti) lépcsőn és lövéseket ad le, vaktában kiválasztva az áldozatait". Egy másik tanú azt mondta, hogy a fegyveres a film egyik lövöldözős jelenete alatt nyitott tüzet a teremben, zavart keltve a nézőkben, akik pár másodpercig talán el sem tudták dönteni, hogy mi történik valójában. Aztán kitört az általános pánik.

"Tettesse halottnak magát"

A 25 éves Chandler Brandon elmondta, hogy már jó 20 perce tartott a film, amikor egyszer csak azt látta, hogy egy füstbomba robban, és tüzijátékra emlékeztető hangot hallott. Csak később eszmélt rá, hogy sorozatlövéseket hall. "Azt mondtam a barátnőmnek, hogy tettesse magát halottnak" - mesélte a Reutersnak.

Másvalaki felidézte, hogy a nézők "a földre vetették magukat, megpróbálva elkerülni, hogy lövés érje őket". A férfi szerint az ámokfutónak "nem kellett újratöltenie. Szünet nélkül követték egymást a lövések. A lövedékek egy része pedig átütötte a falat is, a szomszédos moziterembe hatolva.

Az NBC helyi tévécsatornájának egy férfi arról beszélt, hogy a szomszéd teremben a Batman-film egy másik vetítését nézte, amikor lövéseket hallott, majd a terem megtelt sűrű, fullasztó füsttel. Golyó ütötte lukakat látott a falon, és néhányan abban a teremben is megsebesültek. "Jajgatást hallottam, ... ahogy szenvedtek" - mondta.

Egy további túlélő a CNN-nek azt mondta, hogy 10-20 lövést hallott és kisebb robbanásokat is. "Nem sokkal később hallottam, ahogy az emberek sikoltoznak. Aztán a hangosbemondón keresztül figyelmeztettek bennünket, hogy ki kell jutnunk a teremből." Odakint még tovább fokozódott a pánik - mondta.

A lövöldözés még tartott, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, és mindenkit a földre parancsoltak.

A halálos áldozatok kilétéről a rendőrség nem adott tájékoztatást, de a Batman-trilógia legújabb, harmadik részét 13 éven aluliaknak nem ajánlják. A film közönsége főleg tinédzserekből és fiatalokból állt.

Az ámokfutó lakása "alá van aknázva"

A denveri mészárlás elkövetőjének, James Holmesnak a lakása "alá van aknázva" - közölte a rendőrség pénteken a Denverrel összenőtt Aurorában, ahol az ámokfutás lezajlott.

Egy egész sor bonyolult szerkezetről van szó - hangsúlyozta Daniel Oates, Aurora rendőrkapitánya a helyszínről nyilatkozva, ahol a szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy megközelíthessék a lakást.

"A lakás alá van aknázva. Egyelőre azt próbáljuk megállapítani, hogyan hatástalaníthatnánk (az ott lévő) gyúlékony vagy robbanó anyagokat. Előfordulhat, hogy órákig vagy napokig is itt leszünk. Amit láttunk, az igen nyugtalanító" - mondta a kapitány.

A város északi részében lévő lakóparkot és körzetét kiürítették, a környék forgalmát leállították.

A BBC beszámolója szerint az FBI ügynökei és a rendőrök egy tűzoltóautó létrájának segítségével próbálják kívülről megközelíteni a lakást, és egy pózna végére szerelt kamerával kikémlelni, mi várhat rájuk odabenn.

Az idei nyár legfontosabb bemutatója

Az Egyesült Államok számos mozija hasonlóan csütörtök éjfélre tűzte ki A sötét lovag: Felemelkedés első vetítését. A film az idei nyár legfontosabb bemutatója, amelytől több száz millió dolláros bevételt várnak.

A Fox televízió helyi adója, a Denver KDVR még csütörtökön riportot közölt az első előadásokra várakozó több ezer rajongóról, akik közül sokan a film egyik vagy másik szereplőjének jelmezében mentek a bemutatóra, s akik számára 80 dolláros áron is kínáltak jegyet a feketepiacon. Denver térségében egyes multiplexek egyszerre nyolc teremben kezdték meg a Batman-film vetítését.

MTI/para