Ismét működik a burgaszi reptér, Izrael Iránt és a Hezbollahot vádolja

2012. július 20. - 08:06 | Külföld

Az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezetet vádolta az izraeli turisták elleni burgaszi merénylet elkövetésével csütörtökön az izraeli kormányfő.

Benjámin Netanjahu nyilatkozatában leszögezte, hogy "drágán megfizet az, aki támogatja a terrorizmust".

A kormányfő egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a szerdai bulgáriai merényletet a Hezbollah, "Irán legfőbb terrorista ügynöke" követte el. Hozzátette: ez a támadás annak a világszerte folytatott terrorista kampánynak a részét képezi, amelyet Irán, "a világ elsőszámú terrorexportőre" és a Hezbollah indított.

A Fekete-tenger partján fekvő Burgasz repülőterén egy izraeli turistákat szállító autóbusz elleni robbantásos merényletben heten vesztették életüket, öt izraeli és egy bolgár állampolgár, valamint az ismeretlen állampolgárságú merénylő.

Az iráni külügyminisztérium csütörtökön hangsúlyozta: Teherán határozottan elítél minden terrorcselekményt.

Ismét működik a burgaszi repülőtér

Ismét megnyitották a burgaszi repülőteret a forgalom számára csütörtökön helyi idő szerint 18 órakor, miután a légikikötőt a szerda délutáni véres merénylet miatt lezárták.

A bolgár belügyminisztérium közlése szerint fokozott biztonsági ellenőrzést vezettek be a hatóságok, ezért kérik az utasokat, hogy legalább két órával az indulás előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Bulgária más repülőterein, vasútállomásain és kikötőiben is fokozott biztonsági ellenőrzést vezettek be, miként a közúti határátkelőkön is.

Magyarországra a repülőtér honlapja szerint csütörtök este 11 óra után indul a Wizz Air járata.

A szerdai robbantásos merényletben 5 izraeli állampolgár vesztette életét, rajtuk kívül meghalt a bolgár buszsofőr és a feltételezett merénylő, illetve megsebesült 32 személy - közölte csütörtökön Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter.

(MTI)

Címkék: Hezbollah, terrorizmus