Sukoró-ügy - reakciók: A Jobbik szerint rájuk vár Gyurcsány elszámoltatása...

2012. július 20. - 16:49 | Külföld

Reakciók a Központi Nyomozó Főügyészség Gyurcsány Ferenc elleni nyomozásának megszüntetésére a Sukoró-ügyben.

LMP: az emberek továbbra sem látnak tisztábban az elmúlt ciklus zavaros ügyeiben

Az LMP nem kommentálja a Központi Nyomozó Főügyészség Sukoró-ügyben hozott határozatát, de a párt szerint az kiderült, hogy az emberek továbbra sem fognak tisztábban látni "az elmúlt kormányzati ciklusok zavaros ügyeiben" - mondta Schiffer András.

Az LMP országgyűlési képviselője, aki még 2009 októberében hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen, az MTI-nek nyilatkozva most azt mondta, nem tartja szerencsésnek, ha a politikusok konkrét nyomozati döntéseket kommentálnak, mert a politikának önmegtartóztatást kell tanúsítani az igazságszolgáltatás működését érintő ügyekben. Hozzátette, sajtóhírek alapján a tavaly ősszel közölt gyanúsítás csak kis részben támaszkodott az LMP feljelentésére.

A párt ennek ellenére biztos a 2009-es igazában és egyértelműnek tartja, hogy az emberek két évvel a kormányváltás után sem látnak tisztábban a megelőző kormányzati ciklus "zűrzavaros ügyeiben". A politikus ezek közé sorolta a sukorói kaszinó-beruházást, a "soha meg nem valósuló" kormányzati negyedet, a 4-es metrót, a Margit-híd felújítását és az autópálya-építéseket.

Schiffer András kijelentette, hogy a beígért elszámoltatás nem más, mint "puszta szemfényvesztés a Fidesz részéről, hogy időközönként megcsörgethessék a bilincset a szocialisták feje felett, mivel így tartják szinten saját fanatikusaik adrenalin-szintjét". Hangot adott annak a véleményének is, hogy a kormányoldalnak nem érdeke egy valódi elszámoltatás, mert az azzal fenyegetne, hogy egy kormányváltás után "a fideszes oligarchákat is el fogják számoltatni".

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt húsz év politikai elitjét, "a demokratikus kartellt olyan közös bűnök tartják össze, amelyek nevetségessé tesznek részükről minden elszámoltatási ígéretet" - jelentette ki.

"A Fidesz elszámoltatási politikája megbukott, Orbán Viktor egyszerűen bepalizta 2010 tavaszán a Hagyó-, a Zuschlag- és más ügyektől megcsömörlött választókat, most már csak az a kérdés, hogy mikor számol el Budai Gyula a kormánybiztosi munkájával" - mondta Schiffer András.

Az LMP viszont egy olyan antikorrupciós programot kíván megvalósítani 2014-től, amely a jövőre nézve, rendszerszerűen csökkenti a korrupciós nyomást a politikán - közölte.

DK: Polt mondjon le, Schiffer kérjen bocsánatot!

A Demokratikus Koalíció (DK) Polt Péter legfőbb ügyészt lemondásra, Schiffer András LMP-s politikust pedig bocsánatkérésre szólítja fel.

Varju László országgyűlési képviselő, a DK politikusa pénteki sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére úgy vélte: a történteknek nem lehet más következménye, minthogy Polt Péternek, "szakmailag és politikailag bukott emberként, távoznia kell mind a helyéről, mind a közéletből". Szerinte ugyanis a legfőbb ügyész a parlament és a magyar nép által ráruházott felelősséget és eszközöket arra használta fel, hogy kriminalizálja a politikai közéletet és másokat besározzon.

A képviselő arra szólította fel az ügyészséget, hogy a többi érintett esetében is fejezze be ezt a "politikai eljárást" és ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában zárja le az ügyet.

A DK politikusa Schiffer András LMP-s képviselőt - aki a feljelentést tette a volt miniszterelnök ellen - arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot Gyurcsány Ferenctől.

Gyurcsány: Polt tisztességtelen és megijedt

Gyurcsány Ferenc szerint Polt Péternek le kell mondania és bocsánatot kell kérnie tőle; a volt miniszterelnök úgy látja, a legfőbb ügyész megijedt, nem merte vállalni megvádolásának kockázatát.

A Demokratikus Koalíció elnöke pénteken Facebook-bejegyzésében - azután, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az ellene hivatali visszaélés miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben - alkalmatlannak, tisztességtelennek és alávaló embernek nevezte Polt Péter legfőbb ügyészt, amiért "hamisan gyanúsította meg" egy súlyos bűncselekménnyel.

"Polt ügyészsége Orbán nyomására azt merte állítani, hogy visszaéltem hivatali hatalmammal, amikor találkoztam egy befektetői csoporttal, akik milliárd dolláros befektetést akartak Magyarországra hozni, és én ezt elvileg támogattam. Megáll az ember esze. Elképesztő dolog bűncselekményt konstruálni abból, hogy egy miniszterelnök elvileg támogat egy befektetést" - írta Gyurcsány Ferenc.

A volt szocialista kormányfő szerint a legfőbb ügyész megijedt. "Tudta, hogy egy esetleges tárgyalás minden napja pokol lesz számára. Mert vádlója lettem volna neki és tartójának, Orbán Viktornak és rendszerének. Nem merte vállalni a kockázatot" - fogalmazott.

Bírálta az ügyészséget azért is, mert bizonyítottság hiányában nem emelt vádat, pedig szerinte, "ha nincs bizonyíték az ügyészség kezében, az azt jelenti, hogy koholtan vádolt". Ez szakmai, emberi, morális alkalmatlanság, ebben az esetben a politikai elfogultság bizonyítéka is - tette hozzá.

A politikus arra is kitért, biztos abban, hogy a sukorói telekcsere miatt végül megvádolt emberek - köztük Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt egykori értékesítési igazgató és Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium korábbi szakállamtitkára - ártatlanok, és ha szükséges, a bírósági eljárásban tanúként is kiáll mellettük.

Mint írta, felindultsága nem csökkent azzal, hogy nem vádolták meg. "Mert mi van a kevésbé ismertekkel, az emberekkel, akik tisztességen szolgálták hazájukat, de most a Fidesz "útjában állnak"? Őket meg lehet hurcolni?" - tette fel a kérdést.

Bejegyzésében Gyurcsány az őt 2009-ben feljelentő LMP-s Schiffer Andrásnak is üzent. "A jogállam őrzőjének szerepében tetszeleg, közben hamisan vádol. Szerencsétlen ember. Nem kellene valamit mondanod, András?" - írta a DK elnöke.

MSZP: Orbán pitbulljai alaptalanul rágalmaztak

Az MSZP szerint a Központi Nyomozó Főügyészség pénteki, a sukorói ügyben hozott döntése azt bizonyítja, hogy "Orbán pitbulljainak vádjai koholt vádak lehetnek" - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialisták szóvivője.

"Orbán Viktor pitbulljai újból bebizonyították, hogy alaptalanul rágalmaztak mindenkit, akit az elmúlt időszakban perbe akartak fogni" - jelentette ki a Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületével szemben Török Zsolt.

A politikus úgy fogalmazott, hogy Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztosnak "nincs jó időszaka", mert a bíróság a Bábolna-ügyben felmentette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, míg a filozófuspályázatok ügyében is megszüntették az eljárást. Szavai szerint ezek mellett számos olyan ügy volt, ahol "az bizonyosodott be, hogy Budai Gyula alaptalanul rágalmazott, politikailag meghurcolt embereket".

Török Zsolt azt mondta, hogy a pénteki ügyészségi döntés után "Orbán Viktor pittbulljainak" két lehetősége maradt: vagy lemondanak és visszafizetik a közpénzből indokolatlanul felvett milliókat, vagy tovább folytatják a vizsgálódást az elmúlt két év zavaros ügyeivel. Ezt követően a szóvivő krétával egy sematikus ábrát rajzolt a Kossuth tér betonjára, amely azoknak a "Nyerges-vontatóknak" helye, amelyek - elmondása szerint - "elviszik a közpénzeket és természetesen a földeket is".

Azt gondolom ezt Andrásnak és Ferencnek kell megbeszélnie egymást között" - válaszolta arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc ellen nem Budai Gyula, hanem az LMP-s Schiffer András tett feljelentést.

Arra a felvetésre, hogy a Sukoró-ügyben öt ember ellen vádat emeltek, azt felelte: "azt gondolom, a legfontosabb az lenne, ha ezeket az alaptalan vádaskodásokat befejeznék Budai Gyuláék (...) és inkább a kormányzással foglalkoznának. Úgy látom az nem nagyon megy nekik".

A Jobbik szerint rájuk vár majd Gyurcsány Ferenc elszámoltatása

A Jobbik megdöbbenéssel fogadta a Gyurcsány Ferenc elleni nyomozás megszüntetését, az ellenzéki párt szerint a választóknak két év múlva rájuk kell szavazniuk a valódi elszámoltatáshoz.

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben a párt jogi kabinetjének vezetője pénteken, Budapesten arra reagálva tartott sajtótájékoztatót, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, teljesen értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen az ügyészségnek ez "egyáltalán nem gyakorlata", ezért politikai indítékot sejtenek az ügy mögött.

Kiemelte: a kormány ezzel "lovat ad Gyurcány Ferenc alá" és gyakorlatilag "tisztára mossa" a korábbi MSZP-s kormányokat.

A Fidesz ezért nagy árat fog fizetni a következő választási kampányban, hiszen az ügyészség döntését egyrészt a szocialisták is fel fogják használni, másrészt a választópolgárok is tudni fogják: csakis a Jobbikra szavazhatnak, ha valódi felelősségre vonást szeretnének - fogalmazott Staudt Gábor, aki annak fényében is óriási problémának nevezte a vádejtést, hogy szerinte az ügyészség Csatáry László esetében a Simon Wiesenthal Intézet vezetőjének nyomására "pillanatokon belül" felülbírálta korábbi véleményét, és "megpróbál meghurcolni egy 97 éves embert".

MTI/para