Halálos viharok Pekingben

2012. július 22. - 16:19 | Külföld

Legkevesebb tíz ember halálát okozta az özönvízszerű eső Pekingben. Az elmúlt hat évtized legsúlyosabb esőzése miatt a peremkerületekből több mint 30 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre - jelentette a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

Sokakat a szél által megbontott és lesodort háztetők törmelékei öltek meg, míg másokkal villámcsapás, illetve a leszakadt vezetékek okozta áramütés végzett. Egy férfi közel a városközponthoz az autójában rekedve fulladt meg.

Az árvízvédelmi központ legfrissebb jelentése szerint körülbelül 1,9 millió embernek okozott kárt a mostoha időjárás, és a közvetlen anyagi kár csaknem 10 milliárd jüan (369 milliárd forint).

Vasárnap reggel 9 óráig közel 15 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. A külvárosi gazdálkodók az elárasztott földterületek és az elvesztett állatok alapján eddig 51 millió jüanos (1,8 milliárd forint) veszteséget jelentettek.

A hatóságok helyi idő szerint hajnali négy óráig hat negyed lakóit evakuálták. Összesen 66 ezer lakost költöztettek biztonságosabb helyre. Az utakon hétezer rendőr teljesített szolgálatot, és 12 ezer ember vett részt körülbelül egymillió köbméter esővíz elvezetésében.

A több mint 20 órán át szakadó eső komoly közlekedési fennakadásokat okozott, az utak mentén továbbhaladásra képtelen autók álltak, helyenként pedig az egy métert is megközelítette a hömpölygő vízfolyam magassága.

A nagy mennyiségű víz jelentős károkat okozott utakban, hidakban, felüljárókban. Harmincegy helyen szakadt be az úttest, több mint 1200 épület ázott be, 736 házat öntött el a víz. Hat negyedben a távközlési és az internetes szolgáltatás is megszakadt. A pekingi repülőtéren több mint 500 légi járatot töröltek, illetve indítottak késve, mintegy 80 ezer utas kényszerült várakozásra.

A Peking-Kanton (Guangzhou) vasútvonalon felfüggesztették a vonatok közlekedését, mert egyes pályaszakaszokat elárasztott a víz.

- mti/para -