Schmitt Pál felfüggesztette NOB-tagságát, ezért nem lesz ott Londonban

2012. július 26. - 18:31 | Külföld

Schmitt Pál volt köztársasági elnök felfüggesztette tagságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB), ezért nem szerepel a testület hivatalos londoni résztvevőinek listáján - írta az Origo hírportál csütörtökön.

Az Origo közölte, hogy a NOB sajtóirodája azt a tájékoztatást adta: "Schmitt maga függesztette fel a NOB-tagságát addig, amíg nem zárul le a Semmelweis Egyetem döntése elleni fellebbezésének ügye". Az Origo szerint a volt államfő így feltehetően nem vesz részt az olimpián, ami évtizedek óta először fordulna elő.

Az MTI megkereste a volt köztársasági elnök irodáját, amely azonban nem kívánt reagálni a hírportál cikkére.

A Semmelweis Egyetem szenátusa március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét, aki az ügy folyományaként, április 2-án mondott le hivataláról. Döntését azzal magyarázta, plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie. Ugyanakkor etikátlannak és jogszerűtlennek minősítette, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, mondván, hogy ezt csak bíróság tehette volna meg. A volt államfő a döntés ellen felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért.

Schmitt Pál 1992-ben megvédett doktori disszertációjának az olimpiai mozgalom alapelvével, célkitűzéseivel, valamint az alapfogalmakkal, meghatározásokkal foglalkozó első néhány oldala a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1990-ben kiadott The Olympic Movement / Le Mouvement Olympique című 118 oldalas ismeretterjesztő brosúra szövegéből szemezget.

Az olimpiai programba kerülés szabályaival foglalkozó pár oldalhoz pedig az Olimpiai Charta 1991–92-ben hatályos változatát használta fel Schmitt Pál. Ezzel a dolgozat újabb részeivel kapcsolatban merül fel a plágium gyanúja. Ezzel a 215 számozott oldalból álló, táblázatokkal és diagramokkal együtt 225 oldalas dolgozat több mint 200 oldalának forrását sikerült azonosítani.

mti/para

Címkék: Schmitt Pál, plágium