Bándy-gyilkosság: P. László családját is büntetné a fővajda

2012. július 27. - 18:31 | Külföld

Kállai Csaba úgy véli, ha ma is élne a „romani kris", lehet, hogy nem történt volna meg a pécsi tragédia. Talán az olaszliszkai sem - tájékoztat a Hír24.hu.

„Ebben az országban korábban is történtek gyilkosságok cigányokkal és magyarokkal szemben is. Bándy Kata gyilkosának van neve, ő maga nem a cigányság, hanem csak egy személy, aki remélhetőleg megkapja méltó büntetését" – ezt mondta az országos cigány fővajda a Hír24-nek a pécsi pszichológusnő meggyilkolása kapcsán. Kállai Csabát a III. Nemzetközi Cigányvajda Találkozón kérdeztük.

A fővajda közölte: az egész cigányság elhatárolódik P. Lászlótól, és ha volna arra lehetőség, hogy a romák íratlan törvényeit alkalmazhassák rá, akkor megbüntetnék azt az egész családot, amely – mint fogalmazott – „ilyen gyermeket nevelt". Kállai, aki egyébként bízik a magyar igazságszolgáltatásban, reméli, hogy a bíróság emlékezetesen súlyos ítéletet fog hozni.

Kállai Csaba szerint, ha a mindenkori magyar kormány elfogadná a vajdaság intézményét, akkor talán nem történt volna meg ez a tragédia. Sőt – mint mondja – talán Olaszliszkán sem lett volna lincselés: „A cigánynak kötelezettsége lenne a vajdája felé, és tudná, hogy ezzel mi jár. Ha élne a romani kris, akkor a büntető- és a polgári törvénykönyvet is előbb elfogadnák a romák. Ha a vajdaság intézménye tudott működni majd 700 éven keresztül, akkor nem hiszem, hogy ma, ebben a civilizált országban ne lenne rá szükség" – hangsúlyozta.

Hír24