Nem zsidó ősei miatt kellene lemondani Szegedi Csanádnak

2012. július 30. - 13:03 | Külföld

A Jobbik országos elnöksége hétfői ülésén ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy európai parlamenti képviselői mandátumának visszaadására szólítja fel Szegedi Csanádot - jelentette be Vona Gábor a tanácskozást követően.

A Jobbik elnöke hozzátette: Szegedi Csanádot már értesítették a döntésről, akitől az elnökség keddig vár választ; ha az EP-képviselő nem mond le megbízatásáról, akkor etikai vizsgálatot indítanak párttagságával kapcsolatban.

Vona Gábor hangsúlyozta, hogy a döntésnek semmi köze nincsen Szegedi Csanád zsidó felmenőihez; ezt bizonyítja szerinte az is, hogy zsidó származásának nyilvánosságra kerülése után választották meg Szegedit a párt borsodi elnökének. Nem emiatt szólítják fel a lemondásra az EP-képviselőt, hanem mert a néhány hete nyilvánosságra került - és a Jobbik elnökségének hétfői ülésén hitelesnek minősített - hangfelvételen Szegedi Csanád "uniós pénzeket ajánlott fel az elítélt és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került" Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt - fogalmazott az ellenzéki pártvezető.

Ha belső pártharc állna a Szegedi Csanádot ért folyamatos támadások mögött, akkor miért most, miért nem mondjuk a tisztújító kongresszus előtt hozták nyilvánosságra a hangfelvételt? - vetette fel, jelezve: a Jobbik vezetésének az a gyanúja, hogy "az ügy egy titkosszolgálati akció része. A mi gyanúnk szerint a Jobbik oligarchabizottsággal kapcsolatos kezdeményezése és a párt - támadások ellenére is töretlen - népszerűsége állhat az akció háttérben - mondta Vona Gábor, aki hozzátette azt is: "az ügy profizmusa nyilvánvalóan nem Ambrus Zoltán szellemi terméke".

Kérdésre válaszolva a pártelnök kijelentette, eddig sem és ezután sem fogják vizsgálni senkinek a származását a Jobbikban. Szegedi Csanád pénteki hatállyal mondott le a Jobbikban betöltött funkcióiról - a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről -, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd keddi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi Csanád még június végén - miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

Néhány hete azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád Ambrus Zoltánnal a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből "teljesen legálisan" tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra.

Szegedi Csanád múlt szerdán erre úgy reagált, 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

- mti/para -