Összeomlott az elektromos hálózat Indiában, több mint félmilliárdan maradtak áram nélkül

2012. július 31. - 14:58 | Külföld

Mintegy 670 millió ember, azaz az ország lakosságának több mint fele maradt áram nélkül Indiában kedden.

Ez már a második súlyos áramkimaradás a héten a dél-ázsiai országban, mivel hétfőn szintén összeomlott az észak-indiai áramellátási hálózat.

A kimaradás miatt több mint 200 vonat kényszerült kényszerpihenőre, s leállt a főváros napi 1,8 millió embert kiszolgáló metrórendszere. Kikapcsoltak a közlekedési lámpák is, ami hatalmas dugókat okozott Újdelhiben. Az irodaházak és az újdelhi repülőtér dízelgenerátoros áramellátásra kapcsolt át.

Kolkatában számos nagyobb kórház is áramellátás nélkül maradt, Nyugat-Bengálban pedig több száz bányász rekedt a föld alatt.

A legalább 12 szövetségi államot érintő áramkimaradást Szusil Kumar Sinde energiaügyi miniszter szerint az okozta, hogy egyes államok a számukra az országos rendszerből járónál több áramot fogyasztottak, túlterhelve ezzel a hálózatot.

"Mindenki többet fogyaszt. Utasítást adtam arra, hogy megbüntessék azokat az államokat, amelyek túl sok (áramot) fogyasztanak" - közölte a miniszter kedden, azt ígérve, hogy az alapvető szolgáltatásokat egy-másfél óra alatt újraindítják.

Az indiai elektromos hálózatot irányító cég vezetője szerint az ország északi és keleti részein a rendszer jelenleg az áramigény ötödét, északkeleten a felét tudja kielégíteni. Az áramellátás teljes helyreállása este felé várható.

Az ország északi, északkeleti és keleti hálózatának összeomlása - amely mindössze egy nappal az északi hálózat szintén több százmillió embert érintő leállása után következett be - komoly kérdéseket vetett fel India energiaellátási és infrastrukturális helyzetével kapcsolatban.

A jelenlegi kimaradás hatását némileg csökkentette, hogy az indiaiak a gyakori áramszünetek miatt fel vannak készülve a hasonló helyzetekre, illetve ugyanezen okból a nagyobb cégek és üzemek rendelkeznek saját erőművekkel vagy dízelgenerátorokkal.

A világ második legnépesebb - 1,2 milliárd lakosú - országában a tavalyi népszámlálás adatai szerint a háztartások mintegy egyharmada nem rendelkezik áramellátással.

(MTI)

Címkék: áramszünet, áram