India - 670 millió ember maradt áram nélkül, de már helyreállt a szolgáltatás

2012. augusztus 1. - 10:27 | Külföld

Mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás abban a húsz indiai szövetségi államban, ahol hétfőn és kedden megszakadt, mintegy 670 millió embert, a lakosság több mint felét hagyva áram nélkül - jelentette be szerdán az országos villamos művek (PSOC) egy magas rangú illetékese.

A PSOC mérnökeinek övezetről övezetre, kedd délutántól éjszakáig fokozatosan sikerült megbirkózniuk az óriási áramszünettel az ország északi, keleti és északkeleti részén. Az érintett övezet a Pakisztánnal határos térségtől a Kínához közeli északkeleti területekig húzódott, magában foglalva a fővárost, Újdelhit, valamint Kolkatát (Calcutta) és Lakhnaut is.

A kormány bejelentette, hogy vizsgálatot indít a történtek okainak kiderítésére, nagyon kellemetlen epizódnak minősítve ezt a feltörekvő ország történetében, amely igen sokat fejlődött és magas növekedési arányokat tudott felmutatni az utóbbi tíz évben. India új energiaforrásokat keres e növekedés fenntartására. Az áramkimaradások igen gyakoriak, de általában rövid időtartamúak.

A jelenlegi kimaradás hatását némileg csökkentette, hogy az indiaiak a gyakori áramszünetek miatt fel vannak készülve a hasonló helyzetekre, illetve ugyanebből az okból a nagyobb cégek és üzemek rendelkeznek saját erőművekkel vagy dízelgenerátorokkal. Egyébként a világ második legnépesebb - 1,2 milliárd lakosú - országában a tavalyi népszámlálás adatai szerint a háztartások mintegy harmada nem rendelkezik áramellátással.

MTI/para