Breivik mészárlása miatt lemondott a norvég rendőrfőkapitány

2012. augusztus 17. - 08:58 | Külföld

Lemondott csütörtökön Oeystein Maeland norvég rendőrfőkapitány, aminek előzménye, hogy egy független bizottság megállapította: a rendőrség részben vagy teljesen megakadályozhatta volna Anders Behring Breivik tavaly nyári ámokfutását.

A norvég sajtó és az ellenzék az utóbbi napokban egyre hangosabban követelte Jens Stoltenberg kormányfő lemondását, mondván, hogy a miniszterelnöké a végső felelősség a hibáknak azért a sorozatáért, amelyet a rendőrség és más szervek elkövettek 2011. július 22-én.

A Reuters tudósítása szerint Maeland már régóta a kormányzó Munkáspárt politikusa, Stoltenberg násznagya volt, és csupán néhány héttel a tragédia előtt lett a norvég rendőrség feje. Csütörtökön közölte az NTB hírügynökséggel: azért mond le, mert Grete Faremo igazságügy-miniszter és más politikusok bizalma megrendült benne.

A szóban forgó független bizottság megállapította: az oslói robbantás megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoyára pedig hamarabb kiérhetett volna a rendőrség. Az oslói robbantás és a biztonsági szolgálatok előtt már korábbról ismert Breivik letartóztatása között három óra telt el.

Anders Behring Breivik tavaly július 22-én Oslo kormányzati központjában hét embert ölt meg egy pokolgéppel, majd az Utoya szigeten lévő ifjúsági táborban 69 fiatalt lőtt agyon. A rendőrség az első riasztás után 70 perccel érkezett ki az utóbbi helyszínre.

(MTI)