Nečas: nem enged a cseh kormány az egyházi kárpótlás és az adóemelés ügyében

2012. augusztus 17. - 13:23 | Külföld

Petr Nečas cseh miniszterelnök meg van győződve arról, hogy amennyiben a jobbközép kormánykoalíció felelősen viselkedik, szeptemberben sikerül keresztülvinnie a parlamentben mind az egyházi kárpótlást, mind az adóemelést.

A kormány ezekben a kérdésekben nem kíván meghátrálni. "Meg lehet ezt is tenni, de az már más kormány lesz, más miniszterelnökkel. Ezzel a miniszterelnökkel soha" - mondta Nečas a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilapban pénteken megjelent interjújában.

A szociáldemokrata többségű szenátus az egyházi kárpótlást és az adóemelést is elutasította. Ezt azt jelenti, hogy a törvényjavaslatok visszakerülnek a képviselőházba, s újbóli elfogadásukhoz a 200 tagú testületben 101 szavazatra lesz szüksége a koalíciónak. Pillanatnyilag a hárompárti kormánykoalíció 100 képviselővel rendelkezik.

A miniszterelnök jelezte: mérlegeli, hogy a gazdasági reformintézkedéseket tartalmazó törvénytervezetről szóló parlamenti szavazást esetleg összekapcsolja a kormány iránti bizalom kérdésével, illetve szavazással.

Nečas úgy véli, hogy amennyiben most a kormány meghátrálna, az rossz jelzés lenne a pénzpiacoknak, s azt mutatná, hogy a kormány távolodik konszolidációs stratégiájától.

"Ha a kormány nem lesz képes átültetni a gyakorlatba konszolidációs politikáját, nem marad ok arra, hogy a helyén maradjon" - jegyezte meg a miniszterelnök.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap pénteki jegyzetében azt írja, várható, hogy a viták és a kifogások ellenére a kormánykoalíció képviselői végül is fegyelmezetten felsorakoznak a kormány mögött, mert érdekeik ezt kívánják. "Egy esetleges előre hozott választás esetén a képviselők többségének politikai jövője ugyanis nagyon bizonytalan" - mutat rá a tekintélyes napilap.

(MTI)