Mégis meghosszabbították Csatáry László házi őrizetét...

2012. augusztus 22. - 15:53 | Külföld

Az előzetes értesülésekkel ellentétben a magyar bíróság mégis meghosszabbította a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2012. augusztus 16-ai végzésében meghosszabbította Cs. László gyanúsított házi őrizetét abban a büntetőügyben, amelyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség jár el háborús bűntett miatt - tájékoztatta szerdai közleményében a Fővárosi Törvényszék sajtó- és nemzetközi kapcsolatok osztálya az MTI-t. A bíróság döntése szerint a házi őrizet legfeljebb 2012. november 18-áig tart. A végzés nem jogerős.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kérte, hogy a bíróság további három hónappal hosszabbítsa meg a 97 éves férfi házi őrizetét. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A bíróság végzése szerint továbbra is megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadlábra kerülése esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna. A bíróság szerint ezért az eljárási cselekményeken való jelenléte csak a házi őrizet meghosszabbításával biztosítható.

Horváth B. Gábor, Csatáry László kirendelt védője az MTI-nek szerda délután elmondta: a házi őrizet meghosszabbításáról szóló írásos határozatot sem ő, sem Csatáry László nem kapta még kézhez.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a házi őrizet meghosszabbítását elrendelő határozatnak meg kell lennie még a házi őrizet lejárta előtt, és az érintettnek erről tudnia kell. Ha nincs ilyen határozat, illetve azt a terhelt nem kapja meg, akkor elvileg jóhiszeműen el tudja hagyni a lakást, függetlenül attól, hogy már megszületett-e a határozat - fogalmazott Bánáti János.

Az ügyészség Csatáry Lászlót emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, amiért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A 97 éves férfit július 18-án helyezte 30 napra házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság.

(MTI)

Címkék: Csatáry László