Oroszország hivatalosan is a WTO tagja

2012. augusztus 22. - 18:23 | Külföld

Oroszország hivatalosan is a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 156. tagja lett szerdán, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az orosz fogyasztók ne számítsanak jelentős előnyökre a közeljövőben.

A gazdasági nagyhatalmak közül utolsóként, 18 év várakozás után került be Oroszország a szervezetbe. Az első jelentős változások csütörtöktől lépnek érvénybe: csökkennek az import vámtételek, például a gépkocsik esetében.

Még az orosz gazdasági minisztériumban is elismerték ugyanakkor - írta a Kommerszant elemzője -, hogy az importtermékek ára aligha csökken komoly mértékben. Makszim Medvegykov, az orosz gazdasági minisztérium kereskedelmi tárgyalási osztályának vezetője a világszervezeti tagság általános hatását az orosz gazdaságra "semlegesen pozitívnak" nevezte.

A tekintélyes gazdasági-politikai napilap magyarázata szerint a tárgyalások során Moszkva úgymond "kényelmes" feltételeket tudott kiharcolni: a termékek többségét érintően a vámtétel csökkenése igen fokozatosan fog megvalósulni, a mezőgazdaságban pedig a kötelezettségvállalásokkal engedélyezett állami támogatás 9 milliárd dollárt tehet ki, ami meghaladja a jelenlegi lehetőségeket.

Makszim Medvegykov arra is felhívta a figyelmet, hogy a WTO-szabályok addig nem alkalmazhatóak az orosz-amerikai kereskedelmi kapcsolatokban, amíg az Egyesült Államok kongresszusa nem érvényteleníti a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását tiltó Jackson-Vanik törvénymódosítást Oroszországra vonatkozóan. Washingtonban várhatóan szeptember 12-én tárgyalnak erről.

A hazai össztermék (GDP) legalább 3 százalékkal, azaz 18 milliárd dollárral fog nőni Oroszországban - emelte ki a BBC orosz nyelvű adásának honlapján megjelent elemzés, valamint a Rosszija 24 állami televízió hírmagyarázata a WTO-tagság előnyeiről.

A BBC elemzése rámutat,hogy a Világbank közgazdászai szerint az orosz gazdaság hosszútávon 11 százalékos növekedést érhet el a WTO-tagság révén. A növekedés 70 százalékát az orosz cégek termelékenységének és versenyképességének emelkedése adja ki majd. Oroszországban átlagosan 11,7 százalékról 7,8 százalékra csökkennek az import vámtételek.

"Számos külföldi cég Oroszország belépését a WTO-ba a régi orosz betegségek, az üzleti életben meglévő korrupció és a bürokrácia ellenszerének tartja" - idézte David Collins Moszkvában tanító londoni közgazdászt a BBC orosz adásának elemzője. A Trojka dialógus elnevezésű befektetési cég szakemberei szerint azonban ezek a problémák nem tűnnek el.

Collins szerint Oroszország még 19 évi tárgyalások után sem nagyon készült fel a WTO-tagságra, és számos politikus úgy szavazott igennel vagy nemmel a parlamentben, hogy nem teljesen értette meg, miért is van szüksége erre Oroszországnak.

MTI/para

Címkék: WTO, Oroszország