Azeri baltás gyilkos - a magyarok elengedték, otthon kegyelmet kapott

2012. augusztus 31. - 16:32 | Külföld

Helyreállt az igazság - jelentette ki a Magyarországon "baltás gyilkosságáért" életfogytiglanra ítélt Ramil Sahib Safarov, hozzátéve, kész folytatni katonai szolgálatát. Az azeri katonatiszt azután nyilatkozott Bakuban, hogy a magyar kormány pénteken kiadta Azerbajdzsánnak, s hazaérkezése után elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra került.

Ramil Safarov az APA azerbajdzsán hírügynökség beszámolója szerint köszönetet mondott Ilham Aliyev elnöknek, az azerbajdzsán haderő főparancsnokának a kegyelemért.

"Bár nyolc évet töltöttem külföldön magánzárkában, sosem veszítettem el a reményt. Amikor elérkezett az idő, a főparancsnok megoldotta a kérdést. Kész vagyok tovább szolgálni országomat és népemet" - fogalmazott a 35 éves férfi.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult, s 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, s a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

Most kijelentette, hogy szabadulásával "az igazság állt helyre", ami őt is egy "kissé meglepte".

A kegyelemben részesült katona bakui házát sokan felkeresték pénteken a beszámolók szerint.

(MTI)