Azeri kiadatás - Az örmény ombudsman szerint Jereván válaszlépéseket tehet a nemzetközi porondon is

2012. szeptember 2. - 12:10 | Külföld

Örményország a nemzetközi porondon további lépéseket tehet válaszként arra, hogy Magyarország kiadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - mondta szombati sajtóértekezletén Jerevánban Larisza Alaverdján, Örményország ombudsmanja, a Jogi Önkény Ellen elnevezésű civil szervezet vezetője.

A tisztségviselő szerint - akit a newsarmenia.ru hírportál idézett - az országnak fel kell hívnia a nemzetközi porondon a figyelmet az Azerbajdzsán által elkövetett jogsértésekre. Szerinte elsősorban azokban a nemzetközi szervezetekben kell ezt megtennie, amelyeknek Jereván és Baku egyaránt tagja. Alaverdján szükségesnek tartja, hogy minél több dokumentumot gyűjtsenek össze, amely bizonyítja, hogy Azerbajdzsánban állami szintre emelt fajüldöző politikát folytatnak. Az ombudsman azt is megjegyezte: magyar igazságügyi orvosszakértők annak idején megállapították, hogy Safarovot rasszista nézetei újabb, hasonló bűncselekmény elkövetésére késztethetik.

A hírportál idézi Tigran Nagapetján örmény jogászt, aki úgy véli: a gyilkos kiadatása és kegyelemben részesítése nem annyira jogi, mint inkább politikai kérdés.

Egy másik örmény jogász, Ara Hzmaljána azt tanácsolja az örmény vezetőknek, hogy mostantól még nagyobb figyelemmel kövessék Azerbajdzsán magatartását, és minden hibás lépését "használják fel" a nemzetközi szervezetekben.

Eduard Sarmazanov, az örmény parlament alelnöke felháborítónak nevezte, hogy a magyar hatóságok kiadták Safarovot, hiszen - mint fogalmazott - világos volt, hogy a gyilkost Azerbajdzsánban kegyelemben fogják részesíteni.

Armen Asotján oktatási és tudományügyi miniszter erkölcstelennek nevezte Budapest magatartását. Hozzáfűzte: Magyarország azzal, hogy kiadta a bűnöst Azerbajdzsánnak, lényegében bűnrészessé vált a gyilkosságban.

Az örmény Ramkavar-Azatakan Liberális Demokrata Párt precedens nélküli esetnek minősítette a kiadást, és úgy fogalmazott, hogy Magyarország döntése a "lelkiismeret áruba bocsátását" jelentette.

Granma Bagratján, az ellenzéki Örmény Nemzeti Kongresszus képviselője az örmény diplomácia kudarcának nevezte a kiadatást. Szerinte Örményország a hibás abban, hogy nem volt képes felvilágosítani a magyarokat: nem szabad így cselekedniük. "Hol volt Örményország, mint állam, a külügyminisztérium, a nemzetbiztonsági szolgálat, a védelmi minisztérium, a nemzetbiztonsági tanács, a nagykövetség és a többi hivatal? Hol volt Örményország, amikor Azerbajdzsán megegyezett Magyarországgal Safarov kiadatásáról?" - tette fel a kérdést a politikus.

MTI/para