Az Európai Parlament elnöke megdöbbent, hogy a baltás gyilkos kegyelmet kapott

2012. szeptember 4. - 19:30 | Külföld

Megdöbbenésének adott hangot kedden Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annak kapcsán, hogy az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatiszt elnöki kegyelemben részesült.

Brüsszeli médiaforrások értesülése szerint Schulz azt követően bírálta Baku eljárását, hogy az azeri külügyminiszter lényegében Jerevánt tette felelőssé Gurgen Markarján 2004-es meggyilkolásáért.

"Rendkívüli módon aggaszt, hogy a jelek szerint (Ilham) Aliyev elnök politikai okból részesítette kegyelemben Safarovot" - jelezte közleményében az EP elnöke, aki egyúttal Örményországot és Azerbajdzsánt felszólította arra, hogy tartózkodjanak a helyzetet tovább súlyosbító lépésektől és nyilatkozatoktól.

Az örmény elnök kéri a zászlóégetések befejezését

"A társadalomhoz fordulok, főként a fiatalokhoz, és kérem őket, hogy ne égessék el Magyarország zászlaját, mivel ez a zászló nem a Magyarországot kormányzó párt zászlaja és nem is miniszterelnökének jelképe" - mondta Szerzs Szargszján örmény államfő újságírók kérdéseire válaszolva.

A politikus emlékeztetett arra, hogy "az örményeknek mindig nagyon jó kapcsolataik voltak a magyarokkal. Az örmény nemzet sok fia áldozta fel életét Magyarország szabadságáért és függetlenségéért, sokan mások közülük magas posztokat töltöttek be ott, és számos eredményt értek el. Egy ember vagy egy párt vagy egy kormány megvetésre méltó tette miatt nem ellenségeskedhetünk a magyarokkal" - idézte az elnököt az örmény hírügynökség honlapja.

Szargszján hozzátette: "természetesen lehet tiltakozni, de nem válhatunk hűtlenné magunkhoz és értékeinkhez".

Az örmény vezető közölte, hogy országa meghozza a szükséges diplomáciai intézkedéseket Ramil Safarov azeri katonatiszt ügyében, akit Magyarországon egy örmény katonatársa 2004-es meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, de idén augusztus 31-én átadtak Azerbajdzsánnak, ahol elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyezték.

(MTI)

Címkék: baltás gyilkos