Baltás gyilkos - Az Örmény Tudományos Akadémia felfüggeszti kapcsolatait az MTA-val

2012. szeptember 4. - 11:15 | Külföld

Az Örmény Tudományos Akadémia (NAS) felfüggeszti kapcsolatait a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) amiatt, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet.

A NAS hétfői közleményéről az Armenia News-NEWS hírportál számolt be.

A dokumentumban kiemelték, hogy a magyar kormány lépéseire válaszul kénytelenek felfüggeszteni a magyar társintézményhez fűződő viszonyukat. Az EU- és NATO-tagállam Magyarország hatóságainak és Azerbajdzsánnak a megegyezése sokkolta és mélységesen felháborította az örmény tudósokat.

A NAS a magyar tudósokhoz fordulva reményét fejezte ki, hogy "hallatják hangjukat a (magyar) hatóságoknál, elítélik és helytelenítik az ügyletet".

A hírportál anyagában emlékeztettet arra, hogy Ramil Safarovot augusztus 31-én adta ki Azerbajdzsánnak Magyarország, ahol életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, mert 2004-ben álmában megölte örmény katonatársát. Hazatérésekor Bakuban ünnepélyesen fogadták, Ilham Aliyev államfő azonnal elnöki kegyelemben részesítette.

mti/para

Címkék: azeri baltás