Az ET parlamenti közgyűlésének főtitkára szerint elfogadhatatlan az azeri baltás szabadlábra helyezése

2012. szeptember 5. - 19:19 | Külföld

Elfogadhatatlan Ramil Safarov szabadlábra helyezése - szögezte le szerdai nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke.

Jean-Claude Mignon felszólította az azeri hatóságokat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, "az Európa Tanács normáival és erkölcseivel összhangban".

A 47 tagú Európa Tanácsnak Azerbajdzsán és Örményország is tagja.

A francia politikus - mint fogalmazott - csatlakozott azokhoz, akik elítélik a Safarov által elkövetett szörnyű bűncselekmény dicsőítését. A tettest az ET egyik tagállamának bírósága büntetésre ítélte - emlékeztetett. Csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Safarov szabadon engedői visszaéltek az Európa Tanács jogi eszközével - azzal az egyezménnyel, amely az elítéltek átadásának szabályairól rendelkezik.

"Ez a botrányos szabadon engedés nagyon negatív következményekkel jár a már amúgy is feszült örmény-azeri viszonyra nézve, és azt a kockázatot hordozza magában, hogy a térségben destabilizálódik a helyzet" - állapította meg az ET parlamenti közgyűlésének elnöke.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

mti/para