Azeri kiadatás - Tüntetés: A Milla kért bocsánatot "a magyar kormány helyett" az örményektől

2012. szeptember 5. - 08:18 | Külföld

A gyilkosság miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatiszt kiadatása miatt tartottak tüntetést kedden a magyar fővárosban, a Kossuth téren. A demonstrálók azt követelték, hogy a magyar miniszterelnök kérjen bocsánatot az örmény néptől és a világtól.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) csoport azért hirdette meg a demonstrációt, hogy "a magyar kormány helyett" kérjen bocsánatot az örményektől.

A tüntetők, akik sípolással, füttyel és pfujolással fejezték ki nemtetszésüket a magyar kormány döntése miatt, megtöltötték az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatát, sokan álltak a Néprajzi Múzeum és a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt az úttesten és a villamossíneken is.

A felszólalók sorát nyitó Balavány György publicista azt mondta, hogy Magyarország a múlt héten felkerült a történelem szégyenfalára. Hozzátette: erkölcsi értelemben visszavonják azt a mandátumot, amely alapján a kormány irányítja az országot.

Krajcsír Piroska armenológus, műfordító, aki saját elmondása szerint több mint tíz évig élt Örményországban, közölte: ki kell mondani, a gyilkosságért elítélt azeri tiszt kiadatása morális szégyenfoltot ejt az egész országon.

Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője azt mondta: minden jóhiszemű magyar állampolgárnak kérnie kell az örmények bocsánatát, akiket megsértett a magyar kormány. Szavai szerint a kabinet "kirívóan érzéketlen", a jó erkölcsöt sértő, védhetetlen cselekedetet követett el, amikor kiadta a hazájában ünnepelt gyilkost.

A demonstrálók többször hosszasan azt skandálták, hogy "hazaáruló", és a miniszterelnök lemondását követelték. A megmozduláson részt vevők "Bocsánat!", "Becsületünk nem eladó", "Ne hagyjuk!" feliratú táblákat emeltek a magasba.

A tüntetésen több baloldali és liberális politikus, közszereplő is megjelent, képviseltette magát a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az MSZP is.

MTI/para