Atom-ügy: az oroszok még mindig védik Iránt...

2012. szeptember 6. - 14:18 | Külföld

Moszkva az Irán elleni katonai fellépés tervét bírálta csütörtökön, és arra szólított fel, hogy álljanak el ettől.

"Továbbra sem látjuk annak jeleit, hogy az iráni atomprogramnak katonai dimenziója lenne" - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjúban.

Az orosz külügyi vezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Teheránnak sokkal intenzívebben kell együttműködnie a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) annak érdekében, hogy helyreállítsa a nemzetközi közösség bizalmát az iráni atomenergia program békés céljait illetően.

Rjabkov interjújában arra figyelmeztetett, hogy az Irán elleni esetleges katonai beavatkozás nem csak a Közel-Kelet stabilitására, gazdaságára és biztonságára nézve járna katasztrofális következményekkel. A diplomata azokra az izraeli nyilatkozatokra reagált, amelyek szerint Tel-Aviv katonai csapást mérne Iránra, hogy megakadályozza atomfegyver előállítását.

Rjabkov az Egyesült Államokat is bírálta Iránnal kapcsolatban. Kijelentette, hogy Washington súlyosan megsérti az alapvető nemzetközi jogszabályokat a Teherán elleni egyoldalú büntető intézkedésekkel. "Nem tudunk egyetérteni az amerikai törvények területen kívüli alkalmazásával, holott ebben az esetben éppen erről van szó" - közölte az orosz külügyminiszter-helyettes.

(MTI)