Orbán és a Magyar Nemzet is ferdített az IMF-kölcsönfeltételekről?

2012. szeptember 7. - 16:23 | Külföld

"Jelentős pontatlanságokat" tartalmaznak a sajtóban megjelent információk arról, hogy milyen ajánlásai vannak a nemzetközi hitelezőknek a magyar hatóságok számára - tudatta Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodavezetője az MTI-nek a Magyar Nemzetben megjelent kölcsönfeltételekről szóló kérdésére válaszolva pénteken.

Tájékoztatása szerint az IMF és az Európai Bizottság - amint azt a júliusi látogatásuk végén is bejelentették - számos olyan gazdaságpolitikai lépésről tárgyalt a hatóságokkal, amelyek segítségével fenn lehet tartani a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást, és amelyek alkalmasak egy markánsabb kilábalás megalapozásához. Ezen lépések általános irányát az IMF és a bizottság egy július végi közleményben ismertette, és a hatóságoknak egy részletesebb levelet nyújtottak át - tette hozzá.

"Jelentős pontatlanságok vannak abban, amit egyes médiumok ennek a levélnek a tartalmaként írtak meg" - fogalmazott Iryna Ivaschenko.

Péntek kora délután Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője is úgy fogalmazott: a sajtóban megjelent értesülések több pontatlanságot tartalmaznak. Leszögezte, hogy a tárgyalások kezdeti szakaszban vannak, és most a magyar kormányon a sor, hogy ismertesse álláspontját a júliusban átadott dokumentummal kapcsolatban, a bizottság célja pedig az, hogy támogassa a fenntartható növekedést és foglalkoztatást Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután, Facebook-oldalán jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntését, amely szerint "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A kormányfő közölte: a kabinet a következő napokban egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot készít.

Orbán Viktor akkor a Magyar Nemzetben is megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét - így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket - ő maga is felsorolta a közösségi oldalon közzétett videoüzenetben.

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: lesz megállapodás a magyar kormány és az IMF, valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak; a kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki.

A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig átadott egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre - fejtette ki.

MTI/para