Breivik nem fellebbez "szánalmas" ítélete ellen

2012. szeptember 8. - 09:24 | Külföld

Anders Behring Breivik, a szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos pénteken ismételten kijelentette ügyvédeinek, hogy nem fellebbezi meg a rá kiszabott huszonegy éves börtönbüntetést. Mivel a fellebbezés határideje péntek éjfél, ezzel valószínűleg hivatalosan is lezárult a Norvégiát és az egész világot megrázó bűnügy bírósági szakasza.

Breiviket a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, mert tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. A férfi 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest.

A bíróság augusztusban hozott ítéletét azzal indokolta, hogy a harminchárom éves férfi "személyiségzavarban szenved, de nem elmebeteg", vagyis büntethető. Az elzárás korlátlan ideig meghosszabbítható, ha a büntetés lejártakor úgy ítélik meg, hogy a fogoly továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik a bírósági tárgyalás alatt a megbánás legkisebb jelét sem mutatta. Mindvégig azt vallotta, hogy tettét ideológiai indíttatásból követte el, magát "iszlámellenes harcosnak" nevezte. Az ítélethirdetéskor elégedett mosollyal nyugtázta, hogy a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta, bár szánalmasnak nevezte az ítéletet, szerinte ugyanis a halálbüntetés vagy a felmentés lett volna a "logikus".

MTI/para