LESZÁMOLÁS: Két-két golyó mind a négy áldozat fejébe...

2012. szeptember 8. - 17:59 | Külföld

A svájci és az olasz rendőrség is segít felkutatni annak a brutális gyilkosságnak a tetteseit, amelyben lemészárolták egy brit-iraki család tagjait a Francia-Alpokban - közölte a nyomozást vezető ügyészség szombaton Annecyben.

"Minden szomszédos országban mozgósították a rendőrséget" - mondta Eric Maillaud ügyész az I-Tele tévének, kiemelve Olaszországot és Svájcot, ahol nem sokkal éjfél után rendelték el a mozgósítást. A rendőrök egyelőre, lehetséges szemtanúk vallomása alapján egy zöld vagy sötét színű kocsit és egy motorkerékpárt keresnek.

Az ügyész elmondta: négytagú francia nyomozócsoport utazik Londonba, hogy a brit nyomozókkal együtt "meghallgassanak mindenkit, aki ismerte az áldozatokat", köztük a meggyilkolt családfő, Szaad al-Hilli bátyját is, aki korábban pénzügyek miatt nézeteltérésbe került testvérével, s az ügy miatt pereskedtek is.

A család tagjaira az Haute-Savoie régióbeli Chevaline falu közelében, egy erdei úton leállított autóban bukkantak rá szerda délután, nem messze az Annecy tótól, ahol a szabadságukat töltötték egy kempingben. A helyszíni szemle tanúsága szerint egy vagy több tettes 25 lövést adott le rájuk.

Az 50 éves al-Hilli Bagdadban született, de már hosszú évek óta London egyik külvárosában élt a feleségével és két kislányával. Az autóban holtan találták őt, a feleségét és egy idősebb, svéd állampolgárságú nőt. A kisebbik, 4 éves kislányt sértetlenül találták meg a helyszínen, a holttestek alatt, nyolc órával a brutális támadás után még mindig az anyja szoknyája mögé bújva. A nagyobbik, 7 éves lányt súlyos sebesülésekkel szállították kórházba. A gyilkosságnak áldozatul esett egy helyi illetőségű biciklista férfi is, a holtteste a gépkocsi előtt hevert.

Annecy ügyésze szombaton beszámolt arról is, hogy Franciaországba érkezett a család két tagja, egy férfi és egy nő, hogy a nyomozók jelenlétében találkozhasson a sértetlen négyéves kislánnyal, Zeenával. A két meg nem nevezett rokont egy brit szociális munkás kísérte el. A fején és vállán megsebesült nővérével, Zainával nem találkozhatnak, őt válságos állapota miatt mesterséges kómában tartják egy grenoble-i kórházban.

- mti/para -