Divatba jött az ördögűzés Lengyelországban – katolikus papok húznak hasznot belőle

2012. szeptember 11. - 09:37 | Külföld

Havonta megjelenő magazinból értesülhetnek az emberek Lengyelországban az ördögűzésről, amely az utóbbi időben egyre inkább "divatba jött" Európa egyik katolikus fellegvárában.

Az Egzorcysta címmel megjelenő folyóirat ára 10 zloty, azaz hozzávetőleg ezer forint, az első számot hétfőn mutatták be a sajtónak. A magazinban többek közt a Sátán valódi és a New Age - a lelki elszívó címmel olvashatók cikkek.

A lap egyelőre 15 ezres példányszámban jelenik meg, és a közreműködők szerint ez az első ilyen jellegű újság a világon.

A magazin bemutatásakor Aleksander Posacki atya - filozófus, teológus, a démonok és az ördögűzés szakértője - annak a véleményének adott hangot, hogy az emberek démonok általi megszállása ironikus módon összefügg az 1989-es rendszerváltozással: szerinte ugyanis a kapitalizmusban nagyobb tere van az okkultizmusnak és annak, hogy emberek ebből húzzanak hasznot.

Rámutatott arra, hogy Lengyelországban az utóbbi másfél évtizedben negyedével nőtt az ördögűzések száma, ami önmagáért beszél.

A katolikus egyház ördögűzéssel foglalkozó nemzetközi testületének tagja kiemelte, hogy vannak olyan extrém esetek, amikor a pszichológia és a pszichiátria különböző iskolái tehetetlenek, és hagyományos eszközökkel nem lehet célba érni. Hozzátette, hogy a papok olyan protokoll alapján veszik fel rituáléikban a harcot a démonok ellen, amelyet 1999-ben az azóta már elhunyt - lengyel - II. János Pál pápa hagyott jóvá.

mti/para