Azeri kiadatás - Bugár Béla szerint Azerbajdzsán lejáratta Magyarországot

2012. szeptember 14. - 18:54 | Külföld

Bugár Béla szerint az azeri államfő "lejáratta Magyarországot és a magyar népet az egész világ előtt" azzal, hogy megkegyelmezett egy örmény tiszt meggyilkolása miatt Magyarországon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztnek.

A Híd elnöke Pozsonyban a szlovák parlament épületében tárgyalt Asot Grigorjannal, az Európai Örmény Szövetségek Fóruma nevű szervezet vezetőjével, és kifejtette a Safarov-üggyel kapcsolatos álláspontját - idézte az aysor.am hírportál pénteken a szervezet közleményét.

Bugár Béla elmondta: a találkozón elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Ilham Aliyev azeri államfő megkegyelmezett Safarovnak. Mint mondta: az azeri elnök példátlanul szégyenletes lépésével csapást mért az egész magyar kormány tekintélyére, az egész magyar népre, és lejáratta a világ előtt.

Grigorjan az örmény hírportál szerint úgy fogalmazott az esettel kapcsolatosan: a magyarországi, "a történelem során eddig nem ismert állami korrupció" esetét meg lehetne toldani azzal az alapos gyanúval, hogy a magyar kormány egyes illetékesei - kiváltképpen Orbán Viktor - személyes érdekből szemet hunytak a történtek felett.

"Elmondtam neki, hogy nagyon bántó a magyar zászlóégetés, mert a magyar nép nem tehet arról, hogy esetleg milyen szerződést kötött a magyar fél, tehát a magyar kormány az azeriekkel. Azt, hogy milyen szerződést, s volt-e szerződés egyáltalán, azt én nem tudom. Egyet viszont tudok, hogy az azeriek ezt a Safarovot, tehát egy gyilkost, nemcsak kiengedték, de még hősként is ünneplik. És ez nem jó" - nyilatkozta a Híd elnöke.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

MTI/para