Örmény-orosz hadgyakorlat kezdődött Örményországban az ODKB keretében

2012. szeptember 15. - 13:07 | Külföld

A kaukázusi térség "védelmét és biztonságát" szolgáló közös hadgyakorlat kezdődött szombaton az örményországi Bagramján marsall támaszponton a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) keretében.

A volt szovjet tagköztársaságok egy részét tömörítő szervezet közös, szeptember 19-ig tartó gyakorlata az Együttműködés-2012 fedőnevet kapta. A manőverekben mintegy kétezer katona vesz részt Fehéroroszországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Oroszországból, Örményországból és Tádzsikisztánból. A műveleteket az örmény haderő 5. hadtestének parancsnoka irányítja.

Tavaly májusban Szerjan Ohanján örmény védelmi miniszter egy Jerevánban rendezett biztonságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy Örményország számít a volt szovjet tagállamok, főként Oroszország segítségére, ha háború törne ki Hegyi-Karabahért.

"Tekintettel arra, hogy Örményország tagja az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, számíthatunk a szervezetbeli szövetségeseinkre, akik képesek megfelelően reagálni egy esetleges agresszió esetén" - mondta akkor a miniszter.

mti/para