CSEH SZESZTILALOM: Hatalmas károkat okoz a gazdaságnak, de hónapokig is fennmaradhat

2012. szeptember 17. - 12:09 | Külföld

Napi mintegy 200-220 millió korona bevételkiesést jelent a csehországi vendéglők és élelmiszerboltok tulajdonosainak a mérgezéses esetek miatt péntek este bevezetett szesztilalom. Az állam adóbevétel-kiesése napi 25 millió korona - állítja a cseh sajtó.

A prágai egészségügyi minisztérium azért rendelte el a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmazó italok árusítását, mert az országban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metilalkohol-mérgezésben meghaltak száma, s a hétfő reggeli adatok szerint további 38 személyt súlyos állapotban kórházban ápolnak.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 személyt vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.

A nyomozás részeredményeiről a rendőrség nemigen nyilatkozik. A Lidové Noviny című lap hétfőn címoldalán azt állította: nem kizárt, hogy a mérgező metanol (metil-alkohol) eredetét a szomszédos Lengyelországban kell keresni. A lap értesülései szerint ez az egyik hivatalos nyomozási verzió, a sajtóértesülést azonban a lengyel rendőrség nyomban cáfolta.

Miután a cseh rendőrség elhúzódó vizsgálatokra számít, Leoš Heger egészségügyi miniszter nem zárta ki, hogy a szesztilalom, hetekig, sőt hónapokig fennmaradhat.

A Hospodárské Noviny napilap szerint Csehországban máskor naponta átlagosan 155 ezer liter, a Mladá Fronta Dnes szerint pedig legalább 200 ezer liter tömény szesz fogy el. A pénzügyminisztérium becslése szerint az alkohol tíz százaléka illegális forrásokból származik. A legális gyártók ezt az arányt 15-20 százalékra teszik.

A szesztilalommal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a tömény alkohol előállítása, gyártása és exportja nincs betiltva. Ez enyhíti a veszteségeket azon ismert márkák - például a híres karlsbadi Becherovka vagy a Jelinek pálinkák - esetében, amelyek gyártói jelentős exportra dolgoznak.

Kivételt kaptak az állam által ellenőrzött pálinkafőzdék is. Ezek továbbra is üzemelhetnek, s aki gyümölcsöt hoz, annak kifőzik a pálinkát. Ezt azonban csak saját fogyasztásra lehet használni, továbbadni, üzletelni vele tilos.

A hatályos cseh törvények szerint a pancsolt alkoholt gyártókat leleplezésük esetén akár tíz évi szabadságvesztésessel és magas pénzbüntetéssel sújthatják. A prohibíció megszegéséért pedig hárommillió koronás büntetés róható ki. A hatóságok a hét végén több tízezer üzletet és vendéglőt ellenőriztek, s csak 69 esetben találkoztak a törvény megsértésével.

A statisztikák szerint a csehek a legnagyobb szeszfogyasztók közé tartoznak Európában. A tavalyi évben egy-egy cseh állampolgár több mint hét liter 40 százalékos tömény szeszt öntött le a garaton. Az alkoholos italok gyártóinak és forgalmazóinak szövetsége szerint tavaly összesen mintegy 60 millió liter tömény alkoholt fogyasztott a tízmillió lakosú Csehország.

MTI/para