A cseh államfő szerint értelmetlen a szesztilalom

2012. szeptember 19. - 16:30 | Külföld

Václav Klaus cseh államfő szerint a tömény szesz forgalmazásának megtiltása értelmetlen, egyszerű és erőfitogtató megoldása a mérgező alkohol következtében felmerült problémának. Petr Nečas miniszterelnök az államfő bírálatát azonnal visszautasította.

"Az egészségügyi miniszter által bevezetett erőfitogtató, egyszerű megoldás, tehát lényegében a tilalom bevezetése szerintem nagyon értelmetlen megoldása a problémának. Úgy vélem, nagyon nehéz lesz ezt a helyzetet meghaladni" - jelentette ki szerdán Nápolyban cseh újságíróknak Klaus, aki első ízben mondott nyilvános véleményt az ügyben. A cseh államfő hivatalos látogatáson tartózkodik Olaszországban.

Klaus szerint a mérgezési ügy súlyos tragédia, s azt mutatja, hogy "az állam az alkoholforgalmazás ellenőrzése terén teljes mértékben csődöt mondott". Úgy vélte: a probléma kialakulásához hozzájárult, hogy a cseh állam túl magas adót vetett ki az alkoholra.

A miniszterelnök más véleményen van

Petr Nečas kormányfő délutáni rendkívüli sajtóértekezletén az államfő bírálatait alaptalannak minősítette és visszautasította.

"Indokolt, szükséges és elkerülhetetlen lépésről volt szó" - mondta újságíróknak a miniszterelnök, aki szintén első ízben szólalt meg nyilvánosan az ügyben, amiért a sajtó már bírálta.

Nečas kifejtette: nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet, tehát a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazásának teljes tiltása hosszabb távon nem tartható fenn, mert bizonyos gazdasági szereplőknek súlyos károkat okoz, s az adókiesés az államkasszát is kedvezőtlenül érinti.

A cseh kormány szerda esti ülésén foglalkozik a helyzettel, s megvitatja a lehetséges kiutakat, megoldásokat.

(MTI)