Leáll a Becherovka gyártása

2012. szeptember 21. - 11:38 | Külföld

Két napra leállította termelését a Karlovarská Becherovka világhírű cseh likőrgyár, mert a metil-alkohol-mérgezések következtében elrendelt 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú tömény szesz csehországi forgalmazásának, illetve exportjának leállítása miatt a termékeknek átmenetileg nincs piacuk.

Vladimír Darebník, a társaság termelési igazgatója szerint a csehországi szeszárusítási tilalom után a Becherovka exportra termelt. "A kétnapos - csütörtök és péntek - leállást a cseh alkohol szlovákiai és lengyelországi behozatalának betiltása miatt rendeltük el. Most, miután a cseh alkohol kivitele tilos, értékeljük a helyzetet, és mérlegeljük a szükséges intézkedéseket. Azzal számolunk, hogy módosítani fogjuk termelési programunkat" - közölte Darebník a Novinky hírportállal.

Ez például azt jelentené, hogy a "becherovka" egy ideig 20 százaléknál kevesebb alkoholt tartalmazna. A Becherovka Original receptje azonban érinthetetlen, ezért ennek az italnak más néven kellene piacra kerülnie.

A Becherovka alkalmazottait szabadságra küldték.

Hasonló lépést jelzett a Granette&Starorezná likőrgyár is, amely az egyik legnagyobb csehországi likőrgyár. "A korábbi termékek gyártása ideiglenesen szünetel. Új, hasonló likőröket dobunk piacra, de alacsonyabb alkoholtartalommal" - közölte Petr Maxa, a társaság szóvivője. Szerinte ha lesz megfelelő érdeklődés, az új termékek már a jövő héten a piacra kerülhetnek.

A több mint húsz emberéletet követelő metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt az egy hete bevezetett tilalom hatalmas károkat okoz a cseh államnak és a kereskedőknek is. Az állam adóbevétel-kiesése napi 25 millió korona, míg a gyártók és a vendéglősök napi mintegy 200-220 millió koronát veszítenek.

A Hospodárské Noviny napilap szerint Csehországban máskor naponta átlagosan 155 ezer liter, a Mladá Fronta Dnes szerint pedig legalább 200 ezer liter tömény szesz fogy. A pénzügyminisztérium becslése szerint az alkohol tíz százaléka illegális forrásokból származik. A legális gyártók ezt az arányt 15-20 százalékra teszik.

A prohibíció csak az állam által ellenőrzött szeszfőzdékre nem vonatkozik. Ezek továbbra is üzemelhetnek, s aki gyümölcsöt hoz, annak kifőzik, ezt azonban csak saját fogyasztásra lehet használni, továbbadni, üzletelni vele tilos.

(mti/parameter)