Nyíltan kétsebességes Európáról beszélt a belga kormányfő

2012. szeptember 22. - 13:43 | Külföld

Az eurózóna 17 országának szorosabb integrációjáról beszélt péntek este a Brüsszeli Szabad Egyetemen a belga miniszterelnök a felsőoktatási tanévnyitó alkalmából elmondott, Európa jövőjéről szóló beszédében - jelentette a belga hírügynökség.

"Manapság politikai értelemben a 27-ek Európájáról beszélni puszta illúzió" - jelentette ki Elio Di Rupo, aki úgy véli, a 27 tagállam nehezen tud egyetértésre jutni. A belga miniszterelnök külön kiemelte az Egyesült Királyság egyes kérdésekben tanúsított ellenállását - írta a La Libre Belgique és a Le Soir belga napilap szombati száma.

"Ez az illúzió erős elvárásokat támaszt, amely hatalmas csalódásokat okoz, ez pedig szörnyű Európa-ellenes érzéseket táplál" - figyelmeztetett beszédében Belgium szocialista miniszterelnöke. Di Rupo szerint mivel a 27 ország nehezen jut egyetértésre, Európában "túl szerény" és "alaposan megkésett" intézkedések születtek a válság kezelésére, ezért a politikai integrációt az eurózóna 17 országának kellene folytatnia - vélekedett a belga kormányfő.

A politikus úgy látja, egyedül a megszorítások "nem húzzák ki Európát a kátyúból". Példaként említette, hogy Írország, Portugália, Spanyolország és Olaszország is erőfeszítéseket tett a költségvetés kiegyensúlyozására, ám ez mégsem nyugtatta meg a piacokat. A kormányfő kijelentette, a jelenleg "vérszegény" európai gazdaság beindításához a múlt század harmincas éveiben, Franklin Roosevelt elnöksége alatt Amerikában végrehajtotthoz hasonló "európai New Dealre" van szükség.

Elio Di Rupo sürgette, hogy az Európai Központi Bank "a lehető leghamarabb" váljon olyan intézménnyé, amely a legvégső esetben hitelezőként működik, amint azt szerinte az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed is teszi. Ezen túlmenően a belga kormányfő szót emelt amellett is, hogy az eurózóna országainak egyes adósságaiért az övezetnek közösen kellene helytállnia.

(MTI)

Címkék: EU, pénzügyi válság