Metil-alkohol-mérgezés: elérhető az interneten a cseh hamisított italok listája

2012. szeptember 23. - 12:47 | Külföld

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldalán is elérhető már a cseh mérgező, metil-alkoholt tartalmazó, szeszes italok listája - közölte a hivatal vasárnap az MTI-vel.

A NÉBIH felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása alapján - a listán új termékként szerepel a "Wodka Frederic", lekerült viszont a "Hanácká vodka".

Hozzátették: a cseh élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság által a 20 térfogat-százalékú vagy azt meghaladó szeszes italok forgalmazására és exportjára elrendelt tilalom továbbra is érvényben van a mérgezések miatt.

Csehországban 21-en haltak meg metil-alkohol-mérgezésben, és további 38 személyt súlyos állapotban kórházban ápolnak.

A prágai egészségügyi minisztérium válaszul megtiltotta a 20 százaléknál több alkoholt tartalmazó italok árusítását, mert bár a rendőrség az üggyel kapcsolatban őrizetbe vett már 23 személyt, a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárnia.

A Lidové Noviny című lap hétfőn címoldalán azt írta: nem kizárt, hogy a mérgező metanol (metil-alkohol) eredetét a szomszédos Lengyelországban kell keresni, a sajtóértesülést azonban a lengyel rendőrség nyomban cáfolta.

mti/para