Obama: Megteszünk mindent, "amit kell", hogy Irán ne jusson atomfegyverhez

2012. szeptember 25. - 20:17 | Külföld

Az Egyesült Államok mindent megtesz, "amit kell", hogy Irán ne jusson atomfegyverhez  - jelentette ki kedden, az ENSZ Közgyűlés ülésszakának általános vitájában Barack Obama amerikai elnök.

Obama figyelmeztetett rá, hogy "nem korlátlan az idő", amely az iráni nukleáris probléma megoldására fordítható.

"Egy nukleáris fegyverekkel felszerelt Irán (már) nem egy olyan fenyegetés, amelyet fel lehet tartóztatni" - mondta. - Ez Izrael felszámolásával fenyegetne és az (Perzsa-)öböl országainak biztonságát és a globális gazdaság stabilitását fenyegetné(…) Az Egyesült Államok mindent megtesz, amit kell, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson - tette hozzá.

Obama beszédében többször felidézte a Bengáziban életét vesztett nagykövet, az arab haladásért sokat tett Chris Stevens példáját, s hangsúlyozta, hogy a kelet-líbiai városban nemcsak Amerikát támadták meg, hanem azokat az alapelveket is, amelyekre az ENSZ épült.

Az elnök rámutatott: az Egyesült Államok azért támogatta a tunéziai, az egyiptomi és a jemeni fordulatot, azért avatkozott be Líbiában egy koalíció részeseként, és azért sürgeti Bassár el-Aszad rendszerének távozását, mert azt vallja, hogy a szabadság, a demokrácia és az önrendelkezés nemcsak amerikai és nyugati, hanem egyetemes érték is.

Emlékeztetett rá, hogy a hatalmukhoz ragaszkodó diktátorok, korrupt érdekek és szélsőségesek a világ számos részén okoztak megrázkódtatást az új politikai rendhez történő átmenet időszakában. Ezek a konfliktusok nem egyszer a hitbéli, faji és törzsi törésvonalak mentén jelennek meg.

Elítéli a muszlimellenes videót

Obama ismételten elhatárolódott a muszlim világban zavargásokat kiváltott amatőr videótól és rámutatott, hogy az Egyesült Államokban a muszlimok nemcsak szabadon gyakorolhatják vallásukat, de ebben az alkotmány értelmében védelmet is kapnak. Mint ahogy az amerikai alaptörvény szavatolja a szólás, egyebek között az istenkáromlás és az elnök szidalmazásának szabadságát is. Barack Obama szerint a mai technikai lehetőségek mellett az információáramlás ellenőrzésének gondolata elavult, ezért a kérdés az, hogy ki milyen választ rá.

"Ebben egyet kell értenünk: nem lehet olyan beszéd, amely igazolhatná az esztelen erőszakot" - hangoztatta Obama. Álláspontjának alátámasztására Gandhit és Mandelát is idézte.

"Minden ország minden vezetőjének kötelessége, hogy erőteljesen felemelje hangját az erőszak és a szélsőségesség ellen. Ideje marginalizálni azokat, akik számára - még ha nem is folyamodnak erőszakhoz - az Amerika, a Nyugat vagy az Izrael elleni gyűlölet szolgál politikájuk központi eleméül. Mert ez fedezéket és olykor mentséget szolgáltat azoknak, akik erőszakhoz folyamodnak"- hangoztatta az elnök.

(MTI)

Címkék: atomfegyver