A magyar gazdaság nem tud kitörni a recesszióból

2012. szeptember 27. - 09:45 | Külföld

Csak átmenetileg állt meg a gyorsulási irányadó (gyia) esése a nyár utolsó két hónapjában, szeptemberben újra lassult a gazdaság: havi alapon 0,05 százalékkal csökkent a mutató, éves bázison 1,11 százalékkal esett, vagyis a gazdaság továbbra sem tud lendületet venni - írta a Világgazdaság csütörtökön.

A gyia öt pénzügyi részindexe közül négy növelte, egy csökkentette a mutatót, ugyanakkor a reálgazdasági indexek közül több hatott a csökkenés irányába. Mindezek alapján a magyar gazdaság továbbra sem tud kitörni a recesszióból, a harmadik negyedévre sem várható, hogy a GDP változása a pozitív tartományba kerül - írta a lap.

A Világgazdaság szerint a fogyasztás felpörgésére nem lehet számítani a közeljövőben, és a külső kereslet is csak akkor nőhet, ha oldódik az euróövezet szuverén adósságválsága. Megjegyzik, hogy a jegybanki kamatcsökkentések sem tudnak érdemben hozzájárulni a növekedéshez, ha nem sikerül féken tartani az inflációt. A bizalom helyreállítását és a kilábalás megindulását a lap szerint továbbra is az EU-IMF-megállapodás szolgálná, hiszen így kiszámíthatóbbá válhatna a gazdaságpolitika.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

MTI/para