Swoboda: Az uniós tagság előtt Szerbiának el kell ismernie Koszovót

2012. október 14. - 14:45 | Külföld

Mielőtt Szerbia az Európai Unió tagországává válhat, mindenképpen el kell ismernie Koszovó függetlenségét - közölte Hannes Swoboda, az Európai Parlament nyugat-balkáni jelentéstevője.

"Koszovó elismerésének végül meg kell történnie, de ez egyáltalán nem feltétele a csatlakozási eljárásnak" - mondta Swoboda a Dnevnik című újvidéki napilapban a hét végén megjelent interjúban, amelyet a Tanjug idézett.

A szocialista EP-frakciót irányító politikus szerint jelen pillanatban az a fontos, hogy folytatódjék Belgrád és Pristina párbeszéde, de - mint mondja - "Szerbia számára jobb lenne, ha elfogadná a tényeket". Szerbia tavaszra "zöld jelzést" kaphat, kitűzhetik Brüsszelben a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, de - mondja Swoboda - ezt megelőzően Belgrádnak "csillapítania kell a radikális irányzatokat a társadalomban". Hozzátette, hogy korántsem bátorító mindaz, amit az új kormánytól hall az EU-val kapcsolatban, és a melegfelvonulás betiltása is azt jelzi, hogy Belgrád nem elkötelezettje az európai értékrendnek. Swoboda úgy fogalmazott, hogy nem válik Belgrád javára az, hogy állandóan "flörtöl" Oroszországgal, mintegy jelezvén, az EU nem az egyetlen partner számára.

Stefan Füle, az unió bővítési biztosa a minap jelentette be, hogy Szerbia jövőre megkezdheti az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat, de ehhez bizonyos feltételeknek eleget kell tennie. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság legújabb jelentése szerint Szerbiának elsősorban javítania kell kapcsolatait Koszovóval, és folytatnia kell a belső reformokat.

A csatlakozás feltételei között eddig nem szerepelt Koszovó függetlenségének elismerése. Belgrádban felháborodással fogadták azt, hogy az Európai Bizottság jelentésében szó volt Koszovó területi integritásáról. Tomislav Nikolic szerb elnök sürgette, hogy az Európai Bizottság változtassa meg jelentésnek vonatkozó részét, ha komolyan gondolja semlegességét.

- mti/para -