Matolcsyék tovább szorítanak, és az EU-t okolják...

2012. október 17. - 10:51 | Külföld

A két héttel ezelőtt bejelentett intézkedéscsomagot a kormány elégségesnek tartja a költségvetés kézbentartására, de tudomásul veszi, hogy az Európai Unió nem - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. (A Hír24.hu összefoglalója)

Bár nem ért egyet a kormány az unió álláspontjával, újabb intézkedésekről döntött a kohéziós pénzek érdekében - tette hozzá.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy szombaton arról tájékoztatta az Európai Bizottság Magyarországot, hogy a korábbi lépéssorozatot nem tartja elegendőnek. A jövő évi növekedési prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a kormány.

Most hét új lépést vezetnek be, 360 milliárd forint értékben.

A lépések:

1. 2013-ban nem feleződik a bankadó. ”Nem tudjuk fenntartani a megállapodást, szerettük volna, de az EU szakmailag elhibázott döntése miatt ezt nem tudjuk megtenni” – mentegetőzött Matolcsy .

2. A pénzügyi tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék lesz, a beígért egy helyett. Ettől 90 milliárd pluszt vár a kormány, bár ezt sem szívesen teszik.

3. A föld alatti vezetékekre közműadót vezet be a kormány, amit a szolgáltatók fizetnek, ebből 30 milliárdos bevételt várnak. "Nem szerettök volna, de az EU nem hagy más lehetőséget" - hangzott el.

4. A jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben, ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár.

5. A jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni.

6. A cafeteria egészségügyi hozzájárulás mértéke 10 százalékról 27 százalékra emelkedik. "Ez érzékeny terület, mérlegeltük is, hogy eltűnik-e az előnye a bérhez képest, de nem tűnik" - érvelt a gazdasági miniszter.

Brüsszel beszólt

Az új csomag hátterében feltehetőleg az áll, hogy Brüsszel szerint az Orbán-kormány felülbecsülte a nemrég bejelentett 10 pontjának hatását. A kabinetnek most napokon belül be kell jelentenie, honnan szed be 150-200 milliárd forint pluszpénzt jövőre, vagy pontosan min spórol meg ekkora összeget, ha nem akar uniós pénzektől elesni - értesült az Origo kormányzati forrásoktól.

A hivatalos menetrend szerint az Európai Bizottság csak november 7-én mond nyilvános véleményt arról, hogy felfüggesztik-e a Magyarország ellen zajló túlzottdeficit-eljárást vagy sem. Ám az Origo információi szerint a brüsszeli szakértők és az IMF már átszámolták a kiigazító csomagot, s úgy látják, hogy még a 2,7 százalékos megemelt hiányt sem fogja tudni tartani a kormány.

Most Matolcsy György azt mondta, hogy az EU 3,7-3,9 százalékos hiánnyal számol a jövő évre.

A magyar államháztartási hiány nyolc éve folyamatosan az uniós küszöbértéknek számító 3 százalék felett van, emiatt uniós fejlesztési forrásokat is elvonhatnak Magyarországtól. Ha a kormány nem tudja meggyőzni Brüsszelt, hogy jövőre fogja tudni tartani a költségvetést, akkor decembertől befagyasztanak közösségi pénzeket – írta a lap.

Ez igen érzékenyen érintené a magyar gazdaságot, mivel - azon túl, hogy lényegében leállna minden uniós fejlesztés - nagyon megnehezítené az államadósság finanszírozását.

Hír24/para