Nem volt fejkendő a 12 éves lányokon, levágták a hajukat

2012. október 18. - 08:02 | Külföld

Egy tanár levágta a haját két 12 éves lány tanulónak Egyiptomban büntetésül azért, mert a lányok nem hordtak muszlim fejkendőt.

Az eset a dél-egyiptomi Luxorban történt.

A nikábot - a testet tetőtől talpig eltakaró, csak a szemet szabadon hagyó fekete lepelt - viselő tanárnőt áthelyezték egy másik iskolába, miután a lányok rokonai panaszt tettek. Az osztályban csak ez a két lány nem viselt fejkendőt. Büntetésből két órán át kellett felemelt kézzel állniuk a teremben, és ezután a tanárnő levágott a hajukból egy darabot, állítása szerint "legfeljebb két centit". A tartományi kormányzó szégyenletesnek nevezte az eljárást.

Az eset sokak szerint újabb jele annak, hogy a keményvonalas iszlamisták megpróbálják rákényszeríteni elveiket mindenki másra. Egyiptomban sok nő hord a hajat és a nyakat eltakaró muszlim fejkendőt. Az iszlám tudós ismerői azt mondják, minden nő szabadon eldöntheti, hogy el akarja-e fedni magát. Ugyanígy foglalt állást az Egyiptomban a diktatúra bukása után hatalomra jutott Muszlim Testvériség mozgalom.

Az arab országban éppen most zajlik a vita arról, hogyan határozzák meg a vallás szerepét az új alkotmányban. A liberálisok és a vallási kisebbségek - köztük a népes kopt keresztény közösség - tiltakoztak az ellen, hogy szerintük az iszlamisták túlsúlyban vannak az alkotmányt előkészítő bizottságban.

MTI/para

Címkék: iszlám, muszlim