Az ideiglenes államfő szerint Líbia még nincs teljesen felszabadítva

2012. október 20. - 17:51 | Külföld

Az ideiglenes líbiai államfő szerint országának még nem minden térsége "szabadult fel" egy évvel Moammer el-Kadhafi halála után.

Mohamed Magarif ideiglenes államfő, parlamenti elnök a líbiai televízióban közvetített beszédében úgy fogalmazott, hogy még nem sikerült befejezni az ország felszabadításának a folyamatát.

A brit hírügynökség szombati jelentésében emlékeztetett arra, hogy néhány nappal Kadhafi 2011. október 20-i halálát követően felszabadítottnak nyilvánították Líbiát, és az új vezetés választásokat is tartott, de arra kényszerül, hogy fegyverrel teremtsen tekintélyt magának az ország néhány térségében.

Magarif emlékeztetett a Tripolitól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Bani-Valíd városára, a Kadhafi-párti erők egyik fellegvárára, ahol néhány nappal ezelőtt súlyos összecsapások törtek ki, amikor a hadsereg megpróbált rendet teremteni. Az ideiglenes elnök elmondta, hogy halasztást szenved a hadsereg és a rendőrség megszervezése, és egyelőre sikertelen az egykori lázadók lefegyverzésének, illetve a fegyveres erők kötelékébe való beillesztésének a folyamata. Kifejtette, hogy a megfelelő törődés hiánya a káosz növekedéséhez vezetett, amit kihasználtak a régi rendszer hívei.

A legfrissebb jelentések szerint a védelmi minisztérium irányításával szövetséges milíciák napokig lőtték Bani-Valídot, ahol szombaton reggel újabb összecsapások törtek ki.

(MTI)

Címkék: Moammer Kadhafi