Tűzharcban halt meg Moammer Kadhafi legkisebb fia

2012. október 21. - 09:55 | Külföld

A kormányerőkkel vívott tűzharcban életét vesztette Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető legkisebb fia, Hamísz.

A médiában megjelent hírek helytállóságát megerősítette vasárnapra virradóra Mohamed Magarif, az Általános Nemzeti Kongresszus (parlament) elnöke, ideiglenes államfő.

Magarif szerint a 29 éves Hamísz a Tripolitól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Bani-Valíd városában folyó összetűzésekben halt meg, és holttestét már átszállították Miszrátába. Az al-Arabíja hírtelevízió egy katonai parancsnokra hivatkozva azonban arról adott hírt, hogy Hamísz a bani-valídi harcokban súlyosan megsebesült, és Miszrátában halt bele sebesüléseibe, miután a kormányhoz hű fegyveresek kezére került.

Moammer Kadhafinak nyolc fia volt, s kettő közülük hónapokkal ezelőtt életét vesztette a fegyveres összecsapásokban, illetve NATO-támadásokban. Hamísz 1983. május 27-én született, Oroszországban kapott katonai képzést, majd a Különleges Erők elitegységének parancsnokságát bízták rá. Fontos szerepet játszott a bengázi lázadás elnyomásában. Az a katonai támaszpont, amelynek Tripoliban parancsnoka volt, a fővárosban utolsóként esett el, egy NATO-bombázás után. Akkor mintegy ötven, szénné égett foglyot találtak a bázison. A Kadhafi-rezsim bukása óta többször keltették a legifjabb Kadhafi-fiú halálhírét.

(MTI)

Címkék: Moammer Kadhafi