Ukrajnában 4,7 millióan dolgoznak feketén

2012. október 23. - 13:52 | Külföld

Ukrajnában 4,7 millióan kapják zsebbe a fizetésüket, ami után munkaadóik nem fizetnek sem adót, sem szociális hozzájárulást - jelentette ki Szerhij Tihipko szociális ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes kedden egy Kijevben rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A politikus nemzetközi szakértők adataira hivatkozva közölte, hogy jelenleg az ukrán munkaerő egyharmada a feketegazdaságban dolgozik. Kilátásba helyezte, hogy az október 28-i parlamenti választások után a kormányzat olyan törvényjavaslatokat dolgoz ki és terjeszt a parlament elé, amelyek majd szigorúbban büntetik azokat a munkaadókat, akik feketén dolgoztatnak, s ezáltal elkerülik az adó- és járulékfizetést.

Hozzátette, hogy ezen kívül a feketemunkásokat toborzókat is szigorúan felelősségre kívánják vonni.

Eközben az Állami Statisztikai Bizottság legfrissebb, kedden közzétett jelentése szerint csaknem három százalékkal nőtt idén a munkanélküliség Ukrajnában.

Noha szeptemberben havi viszonylatban még 2,5 százalékkal csökkenést mértek, addig éves szinten a regisztrált munkanélküliek száma 2,9 százalékkal nőt az előző évihez képest. Az október 1-jei adatok szerint a hivatalosan jegyzett munkanélküliek száma meghaladja a 416 ezer főt.

(MTI)