Továbbra is recesszióban a magyar gazdaság

2012. október 25. - 07:48 | Külföld

A Világgazdaság mutatószáma szerint változatlanul recesszióban van a magyar gazdaság. A gyorsulási Irányadó (GYIA) októberben 1,21 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a havi index pedig 0,04 százalékkal mérséklődött, ekkora esésre 2010 elején volt példa utoljára - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A GYIA tíz részindexe közül hat csökkent, míg négy növekedett. A reálgazdasági indexek nagyrészt mérséklődtek, ami elég volt ahhoz, hogy az index továbbra is recessziót jelezzen. Az öt pénzügyi részindex közül három negatívan hatott, míg kettő javította a GYIA-t. A reálgazdasági indexek közül csak a munkakeresés átlagos időtartamának mérséklődése mutat javulást, a másik négy részindex mindegyike romlott. Mindezek alapján a gazdaság helyzete és kilátásai sem kedvezőek.

Az egyszerre restriktív és unortodox fiskális politika fokozottan negatívan hat a fogyasztásra és a beruházásokra is. Változást továbbra is csak az EU/IMF-megállapodás hozhatna, ám a bankadó növelése és az unortodox lépések nem a gyors megegyezés irányába mutatnak - írja a lap.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

MTI/para