Nem igazoltathat a német rendőrség a bőrszín miatt

2012. október 30. - 18:19 | Külföld

Senkit sem igazoltathat a rendőrség Németországban kizárólag a bőrszíne miatt - mondta ki keddi ítéletében a Rajna-Pfalz tartományi közigazgatási fellebbviteli bíróság.

A koblenzi bírói testület ítélete szerint a rendőrök alkotmányellenes módon járnak el, ha egyedül a bőrszín alapján döntenek arról, hogy igazoltatnak-e valakit. Az ilyen eljárás ellentétes a német alaptörvény diszkriminációt tiltó rendelkezésével (a 3. cikkely 3. paragrafusával), amely szerint a származás, a faj, az anyanyelv, a vallás, a vallásos meggyőződés, illetve a politikai nézetek alapján senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni vagy előnyben részesíteni.

A 26 éves férfit bőrszíne miatt igazoltatták egy vonaton

A bíróság közleménye szerint az ítéletet egy "sötét bőrű" német állampolgár és a szövetségi rendőrség jogvitájában hozták. A 26 éves felperes azért fordult bírósághoz, mert a bőrszíne miatt igazoltatták egy Kasselből Frankfurtba tartó vonaton.

Az alperes a szövetségi rendőrség működéséről szóló törvényre hivatkozott, amely szerint a rendőrök az illegális bevándorlás elleni küzdelem részeként bárkit felszólíthatnak a személyazonossága igazolására a vasúti járatokon, ha az illetőről feltételezhető, hogy érvényes engedély nélküli beutazás céljával tartózkodik a szerelvényen. A szóban forgó szakaszon pedig gyakran előfordulnak illegális bevándorlók, és mivel a hatóság helyzete csak szúrópróbaszerű ellenőrzést tesz lehetővé, a rendőrök indokoltan válogatnak az utasok között a külső alapján - érvelt az alperes képviselője.

Az elsőfokú közigazgatási bíróság a rendőrség álláspontját fogadta el. A fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet és megállapította, hogy az igazoltatás jogellenes volt. A szövetségi rendőrség képviselői ezt követően bocsánatot kértek a felperestől az eljárás miatt. A felek ezzel lezártnak tekintik a vitát.

(MTI)