Medvegyev nem helyesli a Pussy Riot tagjainak bebörtönzését

2012. november 2. - 17:31 | Külföld

A Pussy Riot punkegyüttes tagjai taszító érzéseket váltanak ki az emberben, de azért nem kellett volna őket leültetni - vélekedett pénteken Dmitrij Medvegyev.

Az orosz miniszterelnök Gorkiban egy kötetlen találkozón fejtette ki véleményét, amelyet hírügynökségek idéztek. "Én már réges-régen megmondtam: ezek a figurák kívül-belül kellemetlen benyomást keltenek. Roppant taszító érzéseket váltanak ki, annyira, hogy nem is beszélek szívesen róla. De nem zártam volna börtönbe őket" - mondta a kormányfő.

Leszögezte: nem tartja helyesnek, hogy szabadságvesztés formájában kell leülniük büntetésüket. Ezek a kislányok már így is ültek eleget - tette hozzá.

A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban "punkimát" tartó Pussy Riot együttes két tagját, a huszonkét éves Nagyezsda Tolokonnyikovát és a huszonnégy esztendős Marija Aljohinát két héttel ezelőtt az orosz fővárostól távol eső javító-nevelő táborokba szállították, egyiküket az Urál-hegységben lévő Perm, a másikat a fővárostól 500 kilométerre lévő Mordovia körzetébe. Az együttes harmadik tagja, Jekatyerina Szamucevics esetében azonban a fellebbviteli bíróság október 10-én felfüggesztette a büntetés végrehajtását.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szabadságvesztésre ítélteket mikor helyezhetik szabadlábra, Medvegyev így felelt: nem ő illetékes ezt eldönteni, ez az igazságügyi szerveknek, illetve az elítéltek ügyvédeinek a dolga. Ez utóbbiak joga, hogy kezdeményezzék a szabadlábra helyezést - mondta az orosz kormányfő.

Augusztusban a női együttes három tagját első fokon két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. Az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követtek el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

MTI/para