Közpénzek elherdálást takarja a székely-zászlós tüntetés?

2012. november 5. - 18:23 | Külföld

Székely zászlós felvonulásra szólítja híveit csütörtök délutánra a Kovászna megyei prefektus hivatala elé az RMDSZ háromszéki szervezete. A prefektus közpénzek elherdálásával vádolja a megyei RMDSZ-vezetést.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hétfőn a prefektusi hivatal előtt tartott sajtótájékoztatón hirdette meg a felvonulást. Arra kérték a háromszéki magyarokat, hozzanak magukkal székely zászlót.

Tamás Sándor az MTI-nek elmondta: a felvonulással az ellen akarnak tiltakozni, hogy Codrin Munteanu prefektus május óta módszeresen támadja a magyar szimbólumokat.

A prefektus bíróságon támadta meg a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám művelődési ház és a kézdivásárhelyi Incze László céhtörténeti múzeum névadását, továbbá Kovászna megye és Kovászna város zászlaját, megannyi településen kifogásolta a községháza feliratot. "Az ütötte ki a biztosítékot, hogy Uzon községben megtámadta a székely zászló kitűzését is" - mondta Tamás Sándor. A megyei önkormányzat elnöke a múlt héten jelentette be, hogy első fokon megnyerték a pert Kovászna megye zászlajának használata ügyében.

Tamás Sándor elmondta, a csütörtöki megmozdulásra érkező első ötszáz tüntető székely zászlót kap ajándékba azzal a kéréssel, hogy tűzze ki a házára a kék alapú, arany színű csíkot, holdat és csillagot ábrázoló lobogót.

A tüntetést a decemberi parlamenti választásokat megelőző kampány hivatalos kezdetének előestéjére időzítették.

Codrin Munteanu annak tulajdonította az ellene indított akciót, hogy a közelmúltban a közpénzek elköltésének átláthatóságát kérte számon a Kovászna megyei és a sepsiszentgyörgyi elöljárón. Mind Antal Árpádtól, mind Tamás Sándortól tájékoztatást kért annak a 170 millió lejnek (10,3 milliárd forintnak) az elköltéséről, amelyet a Regionális Operatív Program keretében használtak fel a megyében, de, mint mondta, nem kapott kielégítő tájékoztatást. A prefektus hétfőn keltezett közleményében úgy vélekedett, nem ő, hanem a háromszéki elöljárók keltenek akciójukkal etnikai feszültséget a megyében.

- mti/para -