Fogva tartási körülményei miatt tiltakozik a norvég tömeggyilkos Breivik

2012. november 8. - 19:52 | Külföld

A tavalyi véres ámokfutása miatt idén nyáron elítélt norvégiai tömeggyilkos, Anders Behring Breivik szerint fogva tartásának körülményei nem felelnek meg az emberi jogi előírásoknak.

Mint ügyvédje, Tord Jordet csütörtökön elmondta, a 33 éves szélsőjobboldali férfi panaszlevelet írt a börtönfelügyeleti szerveknek, mert megítélése szerint Oslo melletti börtönében emberi jogi szempontból számos szabálytalanságot követnek el a rovására, így egyebek mellett véleménynyilvánítási joga is csorbát szenved.

Breiviket augusztusban a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, mert tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. A magát iszlámellenes harcosnak is nevező férfi 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni. Breivik büntetése később meghosszabbítható.

Mostani levelében azt panaszolja, hogy elítélése óta gyakorlatilag megfosztották attól a lehetőségtől, hogy számítógépet használjon (ezt egyébként addig is csak internetes kapcsolat nélkül tehette meg), továbbá - elsősorban kimenő - postáját politikai alapon szelektálják. A többi elítélttől különválasztva őrzött Breivik azt is túlzottnak tartja, hogy ruházatát és celláját biztonsági okokból naponta teljes egészében átvizsgálják.

A norvég NRK rádió szerint Breivik egy másik beadványban azt is kérte, hogy ámokfutásának napján használt fegyvereit adják át a második világháborús ellenállásnak emléket állító norvég múzeumnak. Ezt a kérését a rendőrség és a múzeum egyaránt elutasította - derül ki a híradásból.

MTI/para