Megbüntették a SEAL-kommandósokat, amiért részt vettek egy videojáték elkészítésében

2012. november 9. - 10:01 | Külföld

Megrovásban részesítették az amerikai haditengerészet hét kommandósát, amiért bizalmas információkat fedtek fel, segédkezve egy videojáték elkészítésében.

Mind a heten tagjai a haditengerészet elitosztagának, a SEAL nevű kommandónak, s egyikük részt vett az Oszama bin Laden elleni akcióban is.

A CBS News hírcsatorna csütörtöki híradása szerint a kommandósok azzal szegték meg a szolgálati szabályzatot, hogy két napig tanácsokkal látták el egy háborús videojáték készítőit, és bizalmas információkat fedtek fel. A kommandósok megrovást kaptak, és büntetésből két hónapig zsoldjuknak csak a felét kapják meg.

A SEAL-osztagot érintő újabb botrány két hónappal az után történt, hogy a Pentagon peres eljárással fenyegette meg a kommandó egyik tagját, Matt Bissonette-et. Ő ugyancsak részt vett az Oszama bin Laden elleni akcióban, majd könyvet írt róla, amelyben a hivatalos washingtoni változattól némileg eltérően számolt be a történtekről. A védelmi minisztérium szerint a könyv szerzője megszegte a titoktartásra vonatkozó kötelezettségeit.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjével tavaly májusban végeztek a SEAL-osztag fegyveresei a pakisztáni Abbotábád városában.

MTI/para