Naponta öten halnak meg Európa külső határain

2012. november 9. - 11:57 | Külföld

Tavaly naponta átlagosan öt illegális bevándorló halt meg Európa külső határai mentén, amikor megpróbált bejutni az "ígéret földjére" - közölte a MigrEurop hálózat a francia fővárosban tartott tájékoztatóján.

A halottak száma jelentősen emelkedett 2010-hez képest, amit a hálózat a Líbia elleni külföldi katonai intervenció számlájára ír. Egy évvel korábban ugyanis csak 320 bevándorló vesztette életét annak során, hogy megpróbált valamilyen módon eljutni Európába.

A MigrEurop mintegy 40 olyan európai és afrikai szervezetet tömörít, amelyek azért harcolnak, hogy ne legyen jogi akadálya az Európai Unió tagországaiba való bevándorlásnak.

Halálzóna

A hálózat adatai szerint az utóbbi húsz évben legalább 16 250 illegális bevándorló vesztette életét Európa külső határai mentén. A halál oka többnyire vízbefúlás, fulladás, éhezés, kihűlés vagy öngyilkosság volt. A szerencsétlenül jártak közül csaknem 13 ezren a tengerbe fulladtak: hatezren a Szicíliai-öbölben, két és félezren Gibraltárnál, háromezren pedig a Kanári-szigetek környékén. További "halálzónát" jelent a menekülők számára az ukrán-lengyel szárazföldi határ.

A fenti számok egy amszterdami egyesület adatbázisán alapulnak, amelynek összeállítói sajtóhírekre és helyszínen lévő munkatársaik jelentéseire támaszkodtak. A legfrissebb számok azt mutatják, hogy idén október 25-ig bezárólag 722 ember halt meg Európa külső határain.

A MigrEurop közölte: a statisztikában csak azok az áldozatok szerepelnek, akiknek holttestét sikerült megtalálni, illetve akiknek halálát utóbb megerősítették túlélő társaik (például hajószerencsétlenség esetén). Nem vették figyelembe azokat a baleseteket, amelyek során a tengeren elsüllyed vízi járművek utasai közül senki sem élte túl a tragédiát.

A hálózat bírálta az Európai Unió szigorú bevándorlási politikáját, a "migránsok ellen viselt háborúnak" minősítve azt. Rámutatott: a határellenőrzés szigorítása nem volt kihatással a menekültek áradatára, csupán azt eredményezte, hogy a migránsok a korábbinál nagyobb kockázatot vállalva vágnak neki az útnak. Kemény szavakkal ítélte el a MigrEurop a NATO illetékeseinek magatartását a Líbia elleni katonai akció során. Az atlanti szervezet ugyanis nem nyújtott segítséget a Földközi-tengeren Európa felé tartó és bajba jutott menekülteknek.

(MTI)