A francia nemzetgyűlés előtt éhségsztrájkol egy fizetésképtelen város polgármestere

2012. november 11. - 18:47 | Külföld

Megosztotta vasárnap a francia kormány tagjait egy Párizs közeli, fizetésképtelenné vált kisváros polgármesterének akciója, aki a nemzetgyűlés épülete előtt kezdett éhségsztrájkba az állami támogatás megemeléséért.

A kormánykoalíciót alkotó Zöldekhez tartozó Stéphane Gatignon 5 millió eurót követel az 51 ezer lakosú Sevrannak. A polgármester azt szeretné, ha a rendkívüli támogatást a szegényebb önkormányzatok esélyeinek javítására szánt úgynevezett Városi szolidaritási dotációból (DSU) utalná át az önkormányzatnak az állam. A csomagról kedden szavaz a nemzetgyűlés. "Eltökélt vagyok az éhségsztrájk folytatásában. Nyomást kell gyakorolni, hogy megkapjuk az összeget" - mondta vasárnap a péntek óta éhségsztrájkoló polgármester. "Ha nem kapunk hitelt a jövő hétig, nem tudom kifizetni a sevrani szolgáltatókat" - tette hozzá a France2 közszolgálati televízió híradójában több tucat helyi lakos gyűrűjében a nemzetgyűlés épülete előtt felállított sátra előtt nyilatkozó Gatignon.

A 43 éves polgármestert szombaton meglátogatta Manuel Valls belügyminiszter és szolidaritásáról biztosította, valamint Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke is megjelent a sátornál. Ez utóbbi jelezte, hogy nem ért egyet a tiltakozás formájával, de megérti a szegény önkormányzatok érdekében folytatott harcot, és ígértet tett arra, hogy kedden a kormányzó szocialista frakció egy módosító indítvánnyal meg fogja triplázni a DSU-ból utalható összeget, a jelenlegi 120-ról 360 millió euróra.

Francois Lamy, a várospolitikáért felelős miniszter pedig vasárnap azt mondta: a városok rehabilitációjáért felelős nemzeti ügynökség (Anru) még az év vége előtt átutal Sevrannak 4,7 millió eurót, amelyet eddig a hibásan benyújtott pályázatok miatt nem fizettek vissza a városnak. A polgármester szerint ez az ígéret "az első győzelem" az ügyben, amely lehetővé teszi, hogy Sevran "deficit nélkül zárja az idei évet, ki tudja fizetni az adósságait és a dolgozók fizetéseit". Ugyanakkor a sztrájkot a keddi végszavazásig mindenképpen folytatni kívánja.

A kormánytagok közül azonban nem mindenki fogadta megértéssel Gatignon akcióját. Marylise Lebranchu, az államreformért felelős miniszter szerint Sevran azon önkormányzatok közé tartozik, amelyek a lakosságukhoz képest a legtöbb állami támogatásban részesülnek.

- mti/para -