Magyar szélsőjobboldaliakat igazoltattak a lengyel hatóságok Varsóban

2012. november 11. - 15:35 | Külföld

Több tucat magyar személyt igazoltattak a lengyel hatóságok a Varsó melletti Modlin repülőtéren - értesült magyar követségi forrásból az MTI. Sajtójelentések szerint lengyel szélsőjobboldali szervezetek és az érintett magyarok vitatják az eljárás szabályosságát.

Zagyva György Gyula, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítója is Varsóba utazott a lengyel Függetlenség Napja nemzeti ünnep alkalmából a lengyel szélsőjobboldali szervezetek által szervezett vasárnapi felvonulásra.

A szervezők azt állítják: a lengyel hatóságok a repülőtéren "pénteken több óráig jogtalanul feltartóztattak" több tucat magyar állampolgárt, majd szombaton többüket őrizetbe vették szálláshelyükön. Zagyva szerint a lengyelek "nem európai normák" szerint jártak el. A képviselő nem zárta ki, hogy panasszal fordul ez ügyben a strasbourgi emberjogi bírósághoz - olvasható a TVN24 hírtelevízió honlapján.

A varsói magyar nagykövetség nyilatkozatot adott ki az ügyben, hangsúlyozva: "Magyarország minden bajba jutott magyar állampolgárnak megadja a konzuli segítséget és a konzuli védelmet, és ez ebben az esetben is így történt". Ugyanakkor kitért arra, hogy minden magyar köteles betartani a fogadó ország jogszabályait, kiemelve: "Lengyelország szövetséges és baráti jogállami demokrácia, amelynek igazgatási lépéseit tiszteletben tartjuk".

- mti/para -