Víz alatt Olaszország jelentős része

2012. november 12. - 16:59 | Külföld

A rendkívül heves esőzések vészhelyzetet teremtettek hétfőn Olaszország északi és középső vidékein. Víz alatt van Velence városának nagy része is, ahol százötven év óta nem volt ennyire magas a vízállás.

Az északnyugati Liguria után a rossz idő elérte Itália középső tájait. Kritikus a helyzet Toscanában és Umbria tartományban. Az iskolákat csütörtökig bezárták. Firenzében és környékén a legmagasabb fokú riasztást rendelték el. Az umbriai Perugiában és Orvietóban több száz családot telepítettek ki otthonából. A mentőegységek megérkezéséig sokan a házak tetején kerestek menedéket. Kórházakat evakuáltak. Akadozik a forgalom az A1-es autósztrádán.

A rendkívüli mennyiségű csapadék és a medrükből kilépő folyók, hegyi patakok árasztották el vízzel a városok és települések utcáit.

A toszkán Orbetellóban az ár elsodort autójával együtt egy 73 éves asszonyt, aki a szerencsétlenséget túlélte, de állapota súlyos. A katasztrófavédelem készenlétben áll Lazióban is, ahol Róma folyóján, a Teverén kedden várják az ár tetőzését.

A húsz napja jórészt víz alatt levő Velencében az utóbbi másfél évszázadban nem volt ilyen magas vízállás. A Szent Márk téren combig ér a víz.

Corrado Clini környezetvédelmi miniszter anyagi segítséget ígért és hangsúlyozta, hogy Olaszországnak mindenekelőtt a megelőzésre kell gondot fordítania a telekspekuláció elkerülésével, valamint a folyómedrek és a csatornahálózatok karbantartásával.

A heves novemberi esőzés közel tíz év óta visszatérő jelenségnek számít Olaszországban - hangoztatta Clini.

- mti/para -