Az euróválság és a rossz termés húzza vissza a magyar gazdaságot?

2012. november 15. - 11:43 | Külföld

Az euróövezeti adósságválságot és a gyenge idei termést említették londoni elemzők a vártnál rosszabb harmadik negyedévi magyarországi GDP-adatok fő okai között.

A KSH csütörtökön ismertetett előzetes becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Londoni elemzők 1,1-1,3 százalékos GDP-visszaesését vártak a harmadik negyedévre éves összehasonlításban.

A csütörtöki adatismertetés után Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott részlegének főközgazdásza közölte: a magyar és a térségi adatokból egyértelműen látszik, hogy az euróövezet adósságválsága terheli a kelet-európai gazdaságokat. Shearing szerint azonban nem ez a kizárólagos ok: Magyarországon - csakúgy, mint Romániában - a gyenge idei terméshozamok miatt valószínűleg csökkent a teljes agrárszektor termelése a harmadik negyedévben.

A Capital Economics vezető londoni elemzője közölte, hogy a ház jelenleg érvényes előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2012 egészében 1,5 százalékkal, 2013-ban pedig 0,5 százalékkal esik vissza.

(MTI)